Читај ми!

Скупа шминка министарке: Бербок неће да изгледа „као гробар“

Немачка министарка Аналена Бербок троши више од десет хиљада евра месечно на фризере и шминкере – то се плаћа из буџета. Није она једина чији стајлинг кошта – порески обвезници плаћају и за бившу канцеларку Меркел.

Скупа шминка министарке: Бербок неће да изгледа „као гробар“ Скупа шминка министарке: Бербок неће да изгледа „као гробар“

Немачка шефица дипломатије Аналена Бербок правдала је високе трошкове за шминку и фризуру који су 2022. године износили 136.500 евра годишње.

То је наилазило на бројне критике у Немачкој, а сада је Бербок новинарима рекла да је шминка за наступе на телевизији неопходна због јаких рефлектора у студију.

„Иначе изгледате као гробар, јер сте сасвим сиви“, рекла је она.

Лист Велт се вицкасто упитао зар министарка није требало да каже „гробарка“, алудирајући на иначе инсистирање партије Зелених на родно осетљивом језику.

Такође, изјава је свежа па ниједно погребно предузеће или удружење гробара још није стигло да се побуни због овог поређења.

Раде дан и ноћ

Како је даље рекла Бербок, тешко је на путовањима увек на лицу места маћи визажисткињу, посебно у иностранству, па зато увек има пратњу.

„Зато је уобичајено водити шминкера – уосталом, не само код мене, али код жена се то често тематизује – већ и у Канцлерамту и код друге господе“, рекла је Бербок.

А пошто путује „врло, врло много“, често и ноћу, онда су и трошкови дневница велики, рекла је Бербок, додајући да се Министарство спољних послова ту придржава прописа.

И Шолц се скупо фризира

Медији су раније писали да је Влада под палицом Олафа Шолца (СПД), у којој су још Зелени и Либерали, у 2022. години издвојила чак 1,5 милиона евра на фотографе, шминкере и фризере, што је повећање од 80 одсто у односу на претходну годину кад је још владала Ангела Меркел.

„Мислимо да људи у Влади могу да оставе добар утисак и без скупих визажиста на рачун пореских обвезника“, саопштио је о томе Савез пореских обвезника.

Таблоид Билд је, пишући о овој теми, био у свом елементу: „Овако политичари пудеришу наше пореске паре“.

На посебно изненађење јавности наилази то што је, после неприкосновене Бербок, други највећи трошаџија на шминку и фризуру канцелар Шолц (40.000 евра годишње) премда код њега, кажу зли језици, нема баш много да се фризира.

Још се плаћа и за Меркел

Било је, додуше, раније и политичара из редова Демохришћана (ЦДУ) који су давали много за изглед, али сада ЦДУ критикује Аналену Бербок.

Њихов политичар Кристоф Плос рекао је за Билд да је начелно у реду да држава сноси трошкове репрезентације, али да је код Бербок у питању „злоупотреба“.

„Није за шалу кад порески обвезник који напорно ради сваког месеца мора да даје петоцифрену суму за фризуру Аналене Бербок“, рекао је он.

Плос није коментарисао то што Ангела Меркел, као бивша канцеларка која, на фризере и шминку и даље троши око три хиљаде евра месечно – о трошку пореских платиша.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару