Читај ми!

Нова „ћушка“ за Кларксона

Комитет за уређивачке стандарде британског јавног сервиса окарактерисао је коментар Џеремија Кларксона да „'тојота пријус камперван' изгледа попут 'аутомобила-слона'“ као још један преступ.

Домаћин култне Би-Би-Сијеве емисије „Топ гир", Џереми Кларксон, поново је прекорачио границу коју му је матична кућа поставила!

Овога пута је популарни новинар без длаке на језику „испалио вербални рафал" ка јапанској „тојоти пријус", и то камперској верзији, упоредивши је са „човеком-слоном"!

За оне који нису гледали овај чувени филм Дејвида Линча из 1980. године, ради се о човеку с неприродним израслинама на лицу.

Би-Би-Сијев комитет за уређивачке стандарде (ESC) навео је да је „Кларксон зашао у зону увредљивих примедаба током једне од епизода аутомобилистичког хит шоу-програма".

Наиме, неко од гледалаца се жалио након што је Џереми повезао облик „пријуса кампервана" са неким ко има израслине на лицу и назвао га „аутомобилом-слоном"!

Такође, описао их је и као „кола о којима не бисте могли да причате на журки, осим ако не гледате у нешто друго".

Комитет објашњава да публика ужива у некада контроверзним и отвореним гледиштима водитеља, али је оценио да је ова примедба била „стереотипно негативна реакција на дисконфигурацију лица" и да није била „уређивачки оправдана".

Прихваћено је то да је таква примедба стављена да би изазвала смех код гледалаца, али да би неко могао да је схвати и ван контекста „као беспредметну шаблонску увреду".

„Комитет је закључио да је овај програм прекорачио дозвољене границе, на штетан и увредљив начин, и није се уклопио у општеприхваћене стандарде у контексту описивања деформитета", стоји у њиховом закључку.

Наравно да ово није први пут да Кларксона његов оштар језик доведе у невоље. Недавно је критикован од стране добротворних друштава за ментално здравље након што је „етикетирао" људе који се бацају под возове „као себичне".

Већ смо писали да му је претио отказ због тога што је рекао да „штрајкаче треба стрељати".

Раније ове године су се индијске дипломате жалиле на његову специјалку снимљену у Индији, у којој је представио аутомобил са уграђеном ве-це даском у пртљажник, уз објашњење да „ко год дође тамо одмах добије дијареју".

Би-Би-Си је морао да се извињава мексичком амбасадору.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару