Читај ми!

Беверли Хилс и Чари – како је Шанен Доерти обележила последњу и прву деценију два миленијума

За оне који су стасавали 90-их, сви су је знали као Бренду и без даха пратили њену бурну романсу са проблематичним Диланом, а за оне који су кроз тинејџерске године пролазили 2000-их била је моћна вештица Пру, која се са своје две сестре у модерном Сан Франциску бори против демона и сила зла. Шанен Доерти могла је да се похвали нечим што ретко који глумац или глумица доживе – да буде главни лик у два глобална феномена поп културе.

Беверли Хилс, 90210 је тинејџ-класик који је постао суштински ТВ садржај за младе деведесетих година – мелодрама, романтика и тинејџерска анксиозност, изгубљеност, проналажење и све то збућкано у једно од елитних насеља у САД.

Серија је дебитовала 1990. и после спорог старта прве сезоне убрзо стекла огромну публику. Још важније, поставила је стандард тинејџерске драме који су, понекад са више а много чешће са мање, успеха покушале да реплицирају многе друге серије наредних деценија.

Смештена у имућно и богаташко насеље Беверли Хилс, серија је пратила животе групе средњошколаца и њихових пријатеља док су се хватали укоштац са изазовима тинејџерског сазревања, адолесценције, љубави и породице.

У самом њеном центру су близанци Бренда и Брендон Волш, чија се породица преселила на Беверли Хилс и бацила их у потпуно ново и непознато окружење које је само појачало драму њиховог тинејџерског узраста.

Оно што је одвајало Беверли Хилс 90210 од других сличних програма јесте бављење стварним проблемима са којима су се суочавали тинејџери – од притиска вршњака, конзумирања алкохола и наркотика до породичних напетости и неиспуњених очекивања.

Да и богати плачу (и то много, али баш много) научиле су десетине милиона гледалаца широм света, који су заволели и поистовећивали се са ликовима – толико да су постали део њихових свакодневних живота.

Фокус првих сезона била је бурна романса између Бренде (Шанен Доерти) и срцеломца Дилана Макеја. Отелотворење архетипа „лошег момка“, Дилан је постао фасцинација тинејџерки, а његов однос са Брендом држао је обожаваоце залепљене за екране.

После сваке епизоде сати су се проводили на телефонима у разговорима о коначној судбини њихове романсе – да ли ће се вратити једно другом или не? Да ли је веза заиста готова или ће ипак љубав превагнути? Њихова романса послужила је као главна тема све док злогласни љубавни троугао није протресао читаву серију.

Од Бренде до Пру

И као што су је заволели 90-их као Бренду, нервирали се због њених животних одлука и доживљавали сваки њен пораз као сопствени, тако је Шанен Доерти на прелазу у нови миленијум поново постала део глобалног феномена поп културе, али у другој серији.

Чари су се на екранима појавиле 1998. године и врло брзо су стекле милионску публику. Једна од првих серија са искључиво женским главним ликовима, у својој сржи била је то прича о снажној вези сестара Халивел – Пру, Пајпер, Фиби и касније Пејџ.

Иако је свака од њих поседовала натприродне моћи, а заједно су биле најмоћније добре вештице на свету, животна динамика сестара пуна љубави, сукоба и помирења бавила се у ствари односима и животним ситуацијама са којима су обични људи испред екрана могли да се поистовете.

Приврженост сестара и њихова нераскидива веза фокална су тачка серије и главна порука да, чак иако сте моћна вештица, само заједно са људима које волите можете да пребродите животне изазове.

Пру (Шанен Доерти) је најстарија сестра, стабилна и одговорна. Помаже сестрама да се развијају, емотивно сазревају и мењају. Она је та која их смирује и води кроз животне изазове и борбу са силама зла.

Иако су продуценти одлучили да замене њен лик после треће сезоне, Пру је остала, захваљујући Доертиној харизми и глуми, многима омиљен лик у серији.

Због тога и не чуди што су милиони људи широм света емотивно доживели дугогодишњу борбу Шанен са раком дојке, која је, нажалост, окончана у суботу када је глумица преминула.

Било да су је заволели у Беверли Хилсу или Чарима, Доерти је улогама утицала на милионе људи, помогла им да преброде тинејџерске дане, изборе се са тешким животним ситуацијама или успела да унесе мало лаке забаве у њихове животе.

уторак, 16. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару