Светом расејано 200 Толстојевих потомака

Две стотине потомака великана руске књижевности Лава Николајевича Толстоја живи у десетак земаља широм света. Успомену на свог претка чувају тако што се сваке друге године окупљају, а један од њих Владимир Толстој је саветник Владимира Путина и на посебан начин се залаже за очување лика и дела свог чукундеде.

Чукунунук руског књижевника Лава Николајевича Толстоја (1828–1910), Владимир, рекао је да у десетак земаља света живи око две стотине потомака славног писца.

Они се сусрећу сваке друге године, а последњи пут je то било у Швајцарској прошле године.

У Русији их је двадесетак, у Шведској готово сто. Остали су у Италији, Уругвају, Бразилу, Америци и Француској. Нису сви православци, има и католика и протестаната.

Владимир Толстој подсећа да су се неки 1945. године вратили из Југославије у Русију.

На питање да ли се потомци Толстоја сусрећу са потомцима Достојевског, одговор је: "Ретко". Између двојице књижевника нема антагонизма.

Владимира Толстоја председник Русије Владимир Путин је, пре месец дана, именовао за једног од бројних саветника.

Поред тога, он је дуги низ година директор меморијала „Јасна Пољана", 200 километара од Москве, где је књижевник провео највећи део свог живота.

Толстој је до пре неколико година позивао Руску православну цркву да поново размотри околности под којима је из цркве искључила 1901. године, не и анатемисала, његовог чукундеду.

То искључење је одвојило знатан део руских интелектуалаца од цркве и та дистанца остала је до данас.

Руски свештеници верницима не саветују да читају дела Толстоја.

Стогодишњица смрти великана руске књижевности веома је скромно обележена, а он је не само за цркву, већ и за државу, остао бунтовник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару