Како заштитити птице да не страдају од струјног удара или удара у далеководе

Десетине милиона птица широм света, сваке године страда услед удара у далеководе или од струјног удара. Седам подунавских земаља, покренуло је пројекат „LIFE Danube Free Sky“ – за очување птица дуж Дунава.

За 17 месеци истраживања у Подунављу пронађено је 2.100 птица које су страдале на далеководима, од тога у Србији 1.194 – највише у Војводини где је најмање дрвећа. Највише страдају вране, роде и грабљивице.

„Приметили смо на неким стаништима да онда долази до пренамножавања глодара и онда људи примењују неке мере попут тровања, па долазимо у зачарани круг да се тим путем трују и птице, и добијамо ефекат страдања који је много већи од страдања на стубовима“, напомиње Мирјана Ранков из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

У пројекат је укључена и електродистрибуција која такође трпи штету, јер кад страда птица долази и до прекида на мрежи.

„Постављају се дивертери. То су маркери који се постављају на жице који су видљиви увече и који спречавају птице да ударе. Други део је заштита против електрокуције где се постављају заштитне капе и птица када слети на далековод односно на стуб, не може да преспоји жице и страда од струјног удара“, објашњава Владимир Миленовић из Електродистрибуције Србије.

Повећана је видљивост 245 километара најопаснијих високонапонских далековода а 3.200 стубова је изоловано.

„Важно је да заштитимо приоду. Те птице нам требају. Србија је потписник великог броја међународних конвенција и ми смо дужни да се бринемо о њима и на овакав начин. На нашим елементима електромреже не страдају само птице из Србије. Србија је велики прелетни пут где страдај уптице из целе Европе и Азије“, наглашава Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

У Србији је регистровано више од 380 врста птица. Под неким видом заштите је 360, а 123 врсте су угрожене и прети им нестанак.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи