Читај ми!

Увац, Ђердап и Фрушка Гора на Калемегдану: Изложба природних лепота Србије

Изложба и учионоца о природи „Заштићена подручја Србије" отвара се у Галерији на отвореном Београдске тврђаве на Савском шеталишту на Калемегдану, у организацији Завода за заштиту природе Србије.

На изложби, која има и функцију учионице о природној баштини Србије, представљене су природне лепоте Србије, разноврсност флоре и фауне, са посебним акцентом на ендемске врсте. Изложба је постављена на 24 паноа великог формата, на којима се налази око 100 фотографија 17 заштићених подручја у Србији, са одговарајућим објашњењима.

На изложби су приказани национални паркови Фрушка Гора, Ђердап, Копаоник, Тара, Кучај – Бељаница, Стара планина и Шар планина; паркови природе Голија, Радан, Златибор, Шарган-Мокра Гора, Сићевачка клисура; предели изузетних одлика Овчарско-Кабларска клисура, Долина Пчиње и Власина, као и специјални резервати природе Увац и Клисура реке Милешевке.

Изабрана подручја представљају део природне баштине Србије, у којој су заштићена 472 подручја, која заузимају 8,66% територије наше земље.

Број заштићених природних добара сваке године се повећава, са валоризацијом нових подручја и израдом студија заштите.

Изложбу Заштићена подручја Србије, уз пригодан уметнички програм, отварају извршна директорка Завода за заштиту природе Србије, Бранка Вујовић и др Драгана Остојић, начелница Одсека за заштићена природна добра.

Изложба ће  посетиоцима Београда  бити доступна  до средине октобра 2024. године.

Учионица на отвореном и изложба, део су обележавања дана Европске баштине, будући да изабрана подручја чувају природу, пределе и културна добра, који су јединствен сегмент мреже европске баштине.

Изложбени панели су двојезични на српском и енглеском језику.

среда, 18. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи