Рој инвазивних азијских пчела први пут виђен у Европи

Присуство црвене патуљасте пчеле на Малти забринуло је стручњаке због фаталног утицаја које би могле да имају на домаће популације пчела.

Рој инвазивних азијских пчела први пут виђен у Европи Рој инвазивних азијских пчела први пут виђен у Европи

Научници су први пут у Европи открили рој пчела Apis florea. Позната и као црвена патуљаста пчела, пореклом је из Азије и њено присуство изазвало је узбуну међу локалним пчеларима и заштитницима природе, који се плаше потенцијално разорног утицаја на домаће пчеле.

Чињеница да је Apis florea пронађена на Малти нас забрињава. Ова пчела ће се вероватно такмичити за полен и нектар са нашим домаћим опрашивачима, групом инсеката чији је број већ у опадању. Такође је врло вероватно да ће ове пчеле бити носиоци више болести на које европске пчеле могу имати малу отпорност“, рекао је Дејв Гулсон, професор биологије на Универзитету у Сасексу, који није био укључен у истраживање.

Претходни извештаји показују да је ова врста пчела полако проширила са територије Азије на Блиски исток и североисточну Африку, али до сада никада није примећена у Европи.

Ако је заиста стигла на Малту, то би била прва појава медоносне пчеле у Европи која није домаћа Apis mellifera“, рекао је Франсис Ратнијекс, британски ентомолог и емеритус професор пчеларства на Универзитету у Сасексу, који такође није био укључен у истраживање.

Када је рој, са више од 2.000 одраслих пчела, откривен око гране дрвета, урађено је ДНК тестирање како би се утврдила врста. Чим је врста идентификована као Apis florea, рој је уклоњен и уништен.

Међутим, истраживачи, који су о овоме писали у стручном часопису Journal of Apicultural Research, претпостављају да је дошло до ројења, то јест да је група пчела већ напустила кошницу да би основала нову колонију.

Будући да су црвене патуљасте пчеле пронађене у близини луке Бирзебуђа, главног теретног чворишта Малте, могуће је да су пчеле стигле комерцијалним бродом.

Ово је један од главних (и бржих) начина којима различите подврсте пчела Apis mellifera, као и друге врсте пчела, оса и других летећих инсеката могу да се премештају из својих матичних подручја до удаљенијих локација“, истакла је Џулијана Рангел, професорка пчеларства на Тексашком универзитету А&М, која такође није била у истраживачком тиму.

Професорка Рангел нагласила је да је ово ново откриће још један пример раста температуре због климатске кризе која је довела до ширења врста на територије на којима раније нису биле присутне.

Југ Европе погодан за развој уљеза

Истраживачи верују да благе зиме на Малти и у другим земљама јужне Европе погодују опстанку ове инвазивне врсте.

Црвена патуљаста пчела пронађена је и у Израелу. „Ако може да живи у Израелу, усуђујем се да кажем да може и на Малти“, рекао је професор Ратнијекс.

Према његовој оцени, могло би да се деси да се за само неколико година ова врста прошири и на другу локацију: „С обзиром на велики број острва у Медитерану која су релативно близу једно другом, као и на чињеницу да је и копно близу, врло је вероватно да ће се у будућности десити више ових упада, угрожавајући наш биодиверзитет на начин који можда још не разумемо“.

Једино што можемо да урадимо, поручују стручњаци, је да будемо опрезни, пријавимо свако појављивање јединки или ројева који изгледају другачије од постојећих врста на терену, уклонимо их чим буде потврђено да могу да угрозе локалне врсте, претражимо околину за другим таквим јединкама и наставимо са праћењем, посебно у лукама где ројеви могу да допутују на бродовима.

субота, 31. август 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару