Читај ми!

Сакупљање ђубрета може бити забавно – спремите се за следећу плогинг трку на Фрушкој гори

Да ли сте знали да постоји спортска дисциплина током које се трчи и сакупља ђубре? На Кошутњаку је одржано прво тимско плогинг такмичење у Србији у организацији „Плогинг Србија" и Савеза за рекреацију и фитнес Србије. То је уједно била и квалификациона трка за национални тим Србије за учешће на светском првенству у плогингу у Италији у септембру. Следећа плогинг трка је у суботу 25. маја када ће плогери чистити Фрушку гору.

Међу такмичарима, љубитељима природе, спорта и екологије, у дисциплини ко ће најбрже до циља и ко ће да сакупи највише отпада, било је и доста странаца. Међу њима и Кинеза и Руса који однедавно живе у Србији.

„Баш је дивно, ово ми је први пут за плогинг дивна је екипа, лепо време, трчимо на шуми и све скупљамо ја сам скупила пластике", каже Ирина Тијен.

„Веома добра иницијатива јер је здрав начин живота и плус чишћење одлична комбинација", додаје Ина Полита.

„Могли бисмо и боље. Следећи пут ћемо свакако прикупити још више", каже Олга Николаевна.

„Шта рећи него да нема граница ни у језику ни у људима, ни у могућности да се очисти ова наша лепа земља", рекао је Иван Тошић.

Изгледа да има наших суграђана који мисле да је баш Кошутњак право место за бацање старих аутомобилских гума и разног другог смећа. За два и по сата сакупљено је више од 800 килограма отпада.

„Ми нашим примером можемо да дамо и другима до знања да сакупљење ђубрета може да буде забавно, можемо да пошаљемо поруку да није срамота покупити ђубре за другима и оно што је најважније – до тебе је, води рачуна шта радиш, како се опходиш према отпаду, разврставај отпад пре свега, и одлажи га где му је место, а не у природу", јасан је Милош Станојевић, Trail Cleaner ( чистач стаза).

Судећи по ономе што можемо да видимо у нашим рекама, парковима, шумама, много је оних који не разумеју да јесте срамота бацати ђубре у природу. Али све је више оних који желе да уклоне смеће са улица, паркова и природних стаза.

Плогинг је као дисциплина настао у Шведској, а проширио се већ у више од 100 земаља и промовише здрав начин живота, бригу о природи и друштвену одговорност.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије