Читај ми!

Радозналост која не да мира се исплатила – у Србији потврђена нова врста птице

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) са задовољством је обавестила јавност о открићу нове врсте птице на територији Србије. Током редовних теренских активности, орнитолози ДЗППС-а Слободан Марковић и Данило Пенић имали су среће да први пут у Србији фотографишу, и тако са сигурношћу потврде присуство великог морског гњурца (gavia immer).

Радозналост која не да мира се исплатила – у Србији потврђена нова врста птице Радозналост која не да мира се исплатила – у Србији потврђена нова врста птице

У близини Сокобање на језеру Бован, 26. децембра 2023, Слободан и Данило су посматрали две врсте птица из фамилије морских гњураца, које су као зимски гости у Србији бележени и претходних година: риђогрли морски гњурац (gavia stellata) и врноглави морски гњурац (gavia arctica). А онда су видели и трећег представника ове фамилије, поменутог великог морског гњурца.

„Временски услови и удаљеност птице од обале нам нису омогућили да са лакоћом усликамо и потврдимо да се заиста ради о великом морском гњурцу. Међутим, били смо веома стрпљиви, па је птица на крају пришла нама“, појашњава Данило Пенић, преносећи атмосферу са терена.

У књизи Птице Србије – критички списак врста се истиче да је ова врста наводно бележена на неколико засебних локалитета почев од 1939. године, али због недостатка конкретних доказа, њено посматрањe није никада и потврђено, а подаци нису сматрани веродостојним. Све се променило 26. децембра када су начињене прве, и за сада једине фотографије ове врсте које са сигурношћу потврђују њено присуство у нашој земљи.

Велики морски гњурац који је забележен у свом зимском руху, дугачак је до 88 центиметара, а распон крила му досеже до 148 центиметара. У Европи се гнезди на крајњем северу уз велика језера и у тундри, док током зиме борави на обалама мора и великих језера Западне и Северне Европе.

Ова птица у потпуности се прилагодила животу у воденим површинама: храни се рибом коју вешто лови ронећи и више десетина метара у дубину, а ноге које су смештене иза половине тела савршена су весла у води, док се на копну креће тромо, у жаболиким скоковима.

„Друштво за заштиту и проучавање птице Србије сваке године спроводи међународни Зимски попис птица водених станишта. У оквиру овог пописа током јануара обилазимо готово сваку водену површину у Србији, међутим орнитолошка радозналост не да мира, па када год се укаже прилика, током зиме, пробамо да на већим воденим површинама пронађемо неку ретку птицу селицу. Овог пута смо имали много среће и добили смо прави новогодишњи поклон", закључује Слободан Марковић.

(Аутор фотографија: Слободан Марковић)

четвртак, 04. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару