Читај ми!

Корњаче могу бити врло брзе, а вегетаријанци постају под старе дане

Морске корњаче су нека од најмистериознијих и највеличанственијих створења. Нажалост, већини врста прети изумирање.

Корњаче могу бити врло брзе, а вегетаријанци постају под старе дане Корњаче могу бити врло брзе, а вегетаријанци постају под старе дане

Лутајући светским океанима, морске корњаче фасцинирале су људе хиљадама година. Али као и многа морска створења, ови океански гмизавци се боре у свету који се мења. Владе бројних земаља света су се договориле, у Глобалном споразуму о океанима, да морским корњачама треба пружити већу шансу да преживе. Али им је и даље потребна наша помоћ. Ево неколико чињеница о овим необичним становницима наше планете.

Не само да живе дуго, већ постоје на Земљи невероватних 150 милиона година. Диносауруси су изумрли пре 65 милиона година, али корњаче су још увек са нама.

Корњаче су најбржи гмизавци на свету. Незграпне и троме на копну, корњаче изгледају споре као и њихови копнени рођаци. Али у мору, корњаче – којима облик омогућава да с лакоћом клизе кроз воду – могу остварити импресивну брзину пливања од 35 км на сат.

Морске корњаче би такође могле бити највећи рептил на свету, јер могу достићи величину брачног кревета. Ове животиње су праве океанске луталице. Путују хиљадама километара преко читавих океана да би се храниле и размножавале.

Срећом, морске корњаче имају уграђени својеврсни навигациони систем који омогућава женкама корњача да се врате на исту плажу на којој су рођене, и да полажу своја јаја.

Температура утиче на развој пола

Кожасте корњаче (dermochelys coriacea) једу медузе. Њихово грло је прилагођено гутању клизавог желеа. Лоша вест је да под водом пластична кеса може изгледати баш као медуза, а корњаче их често грешком прогутају.

Различите корњаче воле различиту храну – неке преферирају шкољке, неке грицкају сунђере – али зелене корњаче највише воле морску траву и алге. Чудно је што вегетаријанци постају тек кад одрасту – бебе зелене корњаче ће јести – све.

Да ли ће младунци морских корњача постати мужјаци или женке зависи од температуре у гнезду. Ако је топлије од 28–29 Целзијусових степени, корњача се рађа као женка. Буде ли хладније, пол је мушки.

Живот је тежак за бебе корњача. Излегу се из гнезда на плажи, а затим јуре ка води. Између њих и океана су ракови, птице, гуштери и друга гладна створења. Али то је само почетак. Бебе корњаче знају да су им шансе против њих мале па, када уплове у воду, данима пливају што даље и брже од обале.

Морске корњаче разговарају међусобно пре него што се излегу. Људи су некада мислили да корњаче не праве буку. Али сада знамо да то једноставно није тачно – морске корњаче разговарају једна са другом и пре него што се излегу, тако што стварају звукове. Истраживачи верују да то раде како би ускладиле време излегања.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару