Пиво од отпадних вода као доказ да је могуће потпуно пречистити воду
Отпадне воде рециклажом могу имати вишеструку употребу. То показује пример Португалије где њихова фабрика, надомак престонице, пречишћава и канализацију до нивоа да се може користити и у производњи пића. Да би то доказала, фабрика је произвела и сопствено пиво.
У базене фабрике отпадних вода „Алкантара“ у предграђу Лисабона сливају се канализација и друге прљаве воде из 750.000 домаћинстава и других корисника. Производни процес пречишћавања почиње издвајањем муља – који такође искористе као биомасу од које производе струју – чак 18.000 гигавата годишње за потребе фабрике. Прерадом отпадних вода, кажу, чувају и јавно здравље и животну средину.
„Ова вода, после технолошког третмана, као што можете да осетите, не мирише лоше. Ова вода је сада добра и даље може да се користи у природи“, објашњава Маркос Батиста, директор комуникација фабрике отпадних вода „Алкантара“.
Лисабонска фабрика годишње пречисти око два и по милиона кубних метара отпадних вода. Тиме, кажу, спречавају и несташице воде услед климатских промена. Вода коју прераде има вишеструку намену. Користи се у индустрији, за заливање пољопривредних површина и за прање улица.
После хемијског фабричког третмана део прерађених отпадних вода се поново враћа у реку. А да је та вода биолошки и хемијски исправна и чиста потврђује, кажу, и чињеница да су успели да сачувају све врста риба у својим водама.
Како би доказали тај квалитет воде, од ње су направили пиво које није за продају већ њиме покушавају да увере јавност да је рециклажа отпадне воде корисна и исплатива. Пивом, које је 2021. године добило и европску награду за иновације, почасте госте. Пробала га је и група новинара из Србије која је у оквиру пројекта Европске уније – „Пулс Европе“ – обишла фабрику.
„Пиво смо произвели како бисмо променили мишљење и подигли свест о значају чувања и поновног коришћења највреднијег ресурса – воде. Вода је богатство и од нас људи највише зависи како ћемо је и колико искористити“, додаје Батиста.
И процес прераде је одржив. Архитекта који је пројктовао фабрику добио је награду. Производни погони за прераду воде готово се и не виде јер су испод земље. На површини је њен кров који је претворен у зелену оазу, коју наводњавају пречишћеном водом.
Коментари