Мачка-лисица је нова врста сисара и живи на Корзици

На француском острву Корзика идентификована је нова врста сисара, мачка-лисица, која има особине обе животиње. Годинама је била део легенде међу локалним становништвом, а проблем са њом имали су и пастири. Новом анализом гена откривен је јединствен генски сој дивљих мачака у удаљеним шумским шикарама северног дела Корзике.

Велика мачка је годинама била легенда на Корзици, пре него што је једна случајно ухваћена у кокошињцу 2008. године на северу тог француског острва.

„Верујемо да је то дивља  врста која је била позната, али није научно идентификована јер је изузетно неупадљива животиња са ноћним навикама. Мачка-лисица је део наше пастирске митологије. Из генерације у генерацију причали су приче о томе како ће шумске мачке напасти  овце и козе. Мачка се разликује од нормалне припитомљене мачке јер је дужа од просечне мачке, може да порасте до једног метра. Има веће уши, дуге очњаке и црни чуперак на крају репа“, истакао је Пјер Бендети, главни техничар за животну средину француске канцеларије за шуме и лов.

Остале препознатљиве карактеристике мачке-лисице су линије на предњим ногама, тамна боја задњих ногу и смеђе длаке на стомаку. Длака јој је густа и свиленкаста, и штити ову мачку од бува, крпеља и других штеточина.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво