Мачка-лисица је нова врста сисара и живи на Корзици

На француском острву Корзика идентификована је нова врста сисара, мачка-лисица, која има особине обе животиње. Годинама је била део легенде међу локалним становништвом, а проблем са њом имали су и пастири. Новом анализом гена откривен је јединствен генски сој дивљих мачака у удаљеним шумским шикарама северног дела Корзике.

Велика мачка је годинама била легенда на Корзици, пре него што је једна случајно ухваћена у кокошињцу 2008. године на северу тог француског острва.

„Верујемо да је то дивља  врста која је била позната, али није научно идентификована јер је изузетно неупадљива животиња са ноћним навикама. Мачка-лисица је део наше пастирске митологије. Из генерације у генерацију причали су приче о томе како ће шумске мачке напасти  овце и козе. Мачка се разликује од нормалне припитомљене мачке јер је дужа од просечне мачке, може да порасте до једног метра. Има веће уши, дуге очњаке и црни чуперак на крају репа“, истакао је Пјер Бендети, главни техничар за животну средину француске канцеларије за шуме и лов.

Остале препознатљиве карактеристике мачке-лисице су линије на предњим ногама, тамна боја задњих ногу и смеђе длаке на стомаку. Длака јој је густа и свиленкаста, и штити ову мачку од бува, крпеља и других штеточина.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара