Читај ми!

Откуд кактуси у швајцарским Алпима

Становници швајцарског кантона Вале навикли су да током зиме виде своје планине прекривене снегом и цветовима рунолиста лети. Али како се глобално загревање све више захуктава, они све чешће на обронцима проналазе кактусе.

Власти у швајцарском кантону Вале кажу да се врста кактуса из рода Опунција, (који броји више од 250 врста кактуса који већином потичу из Америке), или бодљикаве крушке, како их зову, убрзано размножавају на падинама Алпа, задиру у природне резервате и представљају претњу по биодиверзитет.

„Ови љубитељи суве и вреле климе, ова инвазивна и неаутохтона биљка, није добродошла на ову територију од националног значаја“, наводи се у саопштењу општине Фули у долини Роне у којој је најављена кампања искорењивања кактуса крајем 2022. године

Врсте Опунција и слични кактуси такође су се рашириле у неким брдима око главног града кантона Валеа, где процене показују да ове биљке сада чине 23 до 30% ниског вегетационог покривача. Њихово присуство је такође пријављено у суседним алпских региона, укључујући Тичино и Гризон у Швајцарској, и долину Аосте и Валтелину у Италији.

„У неким деловима Валеа, процењујемо да кактуси могу да заузму једну трећину расположиве површине“, каже Јан Трипонез, биолог који ради у служби заштите природе у кантону Вале. Он додаје да је Опунција присутна у Валеу најмање од касног 18. века, када је увезена из Северне Америке.

Али власти верују да би све топлија клима у Алпима, која омогућава дужи период вегетације, и све мање снежног покривача, могло да створи идеалне услове за њихово ширење.

„Ове врсте подносе температуре од -10 или -15 Целзијуса без икаквих проблема“, каже Петер Оливер Баумгартнер, пензионисани професор геологије који се бави и ботаником и који је од надлежних добио налог да проучава и напише извештај о биљкама. „Али кактуси траже сува места и не трпе снежни покривач“.

Снег је све ређи на нижим надморским висинама, чак и на Алпима. Према Метео Свису, број снежних дана на надморској висини испод 800 метара у Швајцарској се преполовио од 1970. Недавна студија показује да снег покрива Алпе за око месец дана мање од историјских просека и назвао је ову ситуацију „без преседана у последњих шест векова“.

Температуре у читавом опсегу су расле двоструко брже од глобалног просека, а просечне температуре у Швајцарској су већ 2,4 степена Целзијуса више од просека 1871 – 1900. „Ако погледате извештаје о климатским променама“, каже Баумгартнер, „криве за Швајцарску су скоро једнако стрме као и за Арктик.“

Девет врста се раширило на сунчаним падинама окренутим према југу испод 700 метара надморске висине, где се такмиче са ендемским и понекад угроженим врстама. „Вале је једно од жаришта биодиверзитета у Швајцарској“, каже Трипонез. „Имамо око три хиљаде врста биљака у Швајцарској, а око 2.200 је у Валеу.“

Он каже да су власти забринуте због ширења кактуса у природне резервате и заштићена подручја. „Када имате ове кактусе, ништа друго не расте“, наглашава Трипонез. „Они покривају тло и спречавају друге биљке да расту.“

Баумгартнер каже да само четири од девет врста Опунција у Валеу представљају претњу локалним екосистемима, посебно у областима са киселим или неутралним земљиштем, које чине једну трећину падина долине окренутих према југу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару