Још једна еколошка катастрофа у Русији, плаже Камчатке препуне мртвих животиња

Црни вулкански песак плаже Калактирски, једног од драгуља полуострва Камчатка близу града Петропавловск Камчатки, препун је стотина мртвих животиња – од џиновских пацифичких хоботница до фока, морских звезда, ракова и риба.

Таласи Тихог океана, које обожавају локални сурфери и туристи, сада имају чудан и токсичан мирис, а вода је жућкасте боје, преноси Сајбиријан тајмс.

Блиска заједница сурфера први пут је подигла узбуну пре три недеље, када су неки од њихових чланова осетили пецкање очију, имали снажне главобоље, грозницу, бол у грлу и тренутна слепила након изласка из воде.

Наставили су и после тога, али у пуној опреми да роне и прате стање, снимајући и јављајући о катастрофалном стању животињског и биљног света. Плаже су постале крцате угинулим лешинама и празним љуштурама.

Јављају и да се фоке понашају као у трансу, не роне већ проводе све време на површини.

Провере регионалног министарства природних ресурса показало је скок нивоа фенола (2,5 пута) и разних нафтних производа (3,6 пута).

Хитну истрагу о узроку загађивања воде наредио је Јури Трутнев, изасланик Владимира Путина за далекоисточни федерални округ.

Иначе, ово је тек један у низу еколошких проблема у протеклих неколико месеци у Русији. У јуну се из термоелектране у Норилску излила нафта, док је јулу забележено цурење отпадних вода и тешких метала из рудника бакра на Уралу.

Издвојена су два вероватна узрока. Први је недавна војна вежба на Камчатки, а други је цурење нафтних деривата и фенола са бродова који пролазе кроз залив Авача.

„Гринпис Русија" објавила је сателитске снимке на којима се јасно виде жућкаста вода реке која се улива у Тихи океан. Организација је ситуацију назвала еколошком катастрофом.

„Узводно се налази полигон. Хоботнице, морске звезде, рибе – све је мртво на потезу од 40 километара. Знајући како систем функционише и како се оваква питања заташкају, морамо да учинимо све да спасимо океан и зауставимо будућу катастрофу“, навела је једна од сурферки.

„Дивни подводни свет је сада сив и жут. Рибе изгледају као да су скуване. Чак су и најснажније шкољке, које су могле да вам поцепају одело за роњење, отпале са стена. Најстрашније је што не знамо шта да урадимо нити како да им помогнемо. Гледам у залазак сунца над заливом знајући да је дно прекривено угинулим животињама“, написала је Кристи Розенберг, која живи у близини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару