Осим што ће вам украсити дом, венци од цвећа могу имати и магијску моћ

Лето је на измаку. То је време када се, измеду две Госпојине, Велике и Мале, у такозваној Међудневници, бере летина и сакупљају лековите траве за које се верује да су тад најмоћније.

Да ли вам је познат слатински цвет или гмелинова травуља – вишегодишња биљка метличасте цвасти која расте на заслањеном земљишту и цвета од јула до септембра. Насељава источну Европу, источни Сибир, а у Србији је заступљена у Банату, Потисју и Подунављу. Овај панонски је ендем и заштићена врста биљке.

Лето је на измаку. То је време када се, између Велике и Мале Госпојине, у такозваној Међудневници, сакупљају лековите траве за које се верује да су тад најмоћније. Праве се и венци од цвећа.

Приликом формирања венца цвеће не мора бити скроз суво, тако ће се и лакше уклопити и неће се ломити. Потребно је бирати контрасне боје и што разноврсније цвеће различитих величина јер ће тако венац бити веселији.

У српској традицији венац има вишеструку симболику. Везан је за годишње обичаје, али прати и човеков животни циклус – рођење, живот, нестајање и поновно рађање.

„Од Божића од зимзеленог дрвећа или биља и стављао се на кошнице да би се ројиле пчеле током читаве године. Затим уочи Ђурђевдана, на бељани петак, рано ујутру су одлазиле жене и уз песму брале цвеће и онда су се сплитали венци који су били намењени највише не само за здравље, јер се потапало и купало преко тога, него и за стоку и све што је било битно за егзистенцију домаћинства. Венац на кућна врата се ставља на Ивањдан и некада се у мултиетничким срединама по њему знало да улазите у српску кућу“, наводи етнолог, Весна Марјановић.

Цвеће папирно-сламнате структуре није тешко гајити. Потребно је умерено плодно, добро дренирано тло богато калцијумом, а да би било много великих цветова потребно је доста сунца.

Венац од цвећа може бити леп украс на неком зиду или вратима. Једино је важно да не стоји директно излозен сунцу, како боје не би избледеле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару