Кикинду краси најлепша улица на свету – прави зелени тунел и оаза природе

Кикиндска Улица генерала Драпшина дуга је око два километра. Од других је издваја и јединствени дрворед који, према оцени светског сајта „Архитектура и дизајн“, ову улицу сврстава међу најлепше на свету.

Један од симбола Кикинде по чему је ова варош позната и ван граница Србије је необична Улица генерала Драпшина, прави зелени тунел и оаза природе у урбаном језгру града.

Својвремено су урбанисти, архиткте и еколози на међународном конкурсу одлучивали која је најлепша улица света и међу најупечатљивије су сврстали ову улицу вароши на северу Баната.

Реч је дрвореду који просто наткриљује куће и улицу због чега је овде и током највећих жега сасвим пријатно у сенци и хладовини. Дрворед је засађен крајем Другог светског рата и има 389 стабала. Највише има копривића, јавора, липе и неколико стабала дуда.

„Свака част Кикинђанима који су успели да сачувају да се не пореже ово, значи да се не скине. Било је неке приче пре једно шест, седам година да ће ово да се вади све. Мислим, да су житељи ове улице били спремни и петицију да поднесу да би сачували то дрво“, каже Милан Велимиров, један од житеља ове улице.

Његов сусед, Миодраг Дудић, тврди да је лепо живети у овој улици док не дође јесен. Онда је проблем опало лишће кога има на све стране. Али зато лети не морају да користе клима уређаје. 

О Улици генерала Драпшина воде посебну пажњу у локалном Секретаријату за екологију, али ово није и једина оаза природе у урбаној зони Кикинде.

„Зелени тунел нашег града јесте понос нас Кикинђана и због тога се строго води рачуна о, најпре, здравственом прегледу стабала, здравственој виталности стабала. Посебна нега, посебна пажња посвећује се управо дрвореду америчког копривића који заиста краси наш град. Радимо две смене цвећа, то је негде око 25 хиљада цветница. Значи, од самог уласка у град, кружних токова, партерног уређења, па уопште комлетног зеленила, велика се пажња поклања томе и едукацији“, наглашава Мирослава Крнић, из Секретаријат за заштиту животне средине у Кикинди.

За разлику од самог града, подручје око Кикинде спада међу најнепошумљеније области у Србији. Зато су све чешће акције садње младица, а очекује се да ће се након 60 година морати подмладити и део дрвореда једне од најлепших улица Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару