Европски јелени пристигли из равнице уживају на Златару

После Таре и Студенице, ловиште Златар је трећи локалитет у Србији где се, у оквиру пројекта Управе за шуме Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, врши насељавање јелена. О јеленима, пресељеним из Бачког Моноштора у златарске шуме, брине нововарошко ловачко удружење „Козомор“.

Првих дана по пресељењу јелени су ишли само уз ограду прихватилишта тражећи излаз. После четворомесечне пажње током прилагођавања, ловочувари су им, као у бајци, зрневљем кукуруза утрли пут од хранилишта до слободе у златарским шумама.

У међувремену, европски јелени пристигли из равнице осетили су сву суровост планинске климе, док су им нови домаћини, ловци из удружења „Козомор“, разбијали лед на изворима, доносили храну, бринули о тек отељеној кошути.

„Тај један од крупнијих јелена кад смо улазили унутра, уз саму ограду, дошао је до нас на неких метар и по, два, и јасним шкргутањем зубима дао до знања да је он сад ту доминантан, да је он глава прихватилишта“, каже Дарко Живковић из Нове Вароши.

Алфа мужјак, на челу крда од шест јелена, пет кошута и једног младунчета, од пуштања из прихватилишта у Сеништима, борави углавном у атару села Рутоше, Бакина бара и Брезна, показују сателитски снимци, али јављају и мештани који се такође навикавају на њих јер ће у наредних пет година сваке године стизати, најпре у прихватилиште, нових двадесетак грла.

„Да се запати та популација јеленске дивљачи, да буде стабилна и да се у неком периоду, од седам, осам, десет година, зависно од популације и од успеха поновног насељавања, дозволи неки санитарни одстрел или неко крупније грло. Односно, јелени треба практично да заузму ову територију и да се развије ловни туризам“, наглашава Слободан Љубојевић координатор пројекта.

До тада забрањен је лов јеленске дивљачи, која се ових дана спрема за период парења – чувену рику јелена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару