Мистериозни звук који узнемирава становнике Миријева и није тако мистериозан

Већ пар година становници београдског насеља Миријева из дана у дан у истом термину чују чудан звук за који никако да докуче одакле потиче.

Испод надстрешнице, у крошњи, жбуњу, па чак и у цветној жардињери екипа РТС-а је покушала да сними необичан звук на који се жале становници Миријева и да уз помоћ стручњака открије о чему је реч. Заседа је трајала неколико сати, али све што су успели да чују је звук који је један становник Миријева снимио и објавио на друштвеним мрежама.

А чим нешто доспе на друштвене мреже, нижу се и коментари – теорија завере, 5Г мрежа, чипова који остају без струје... Неки кажу да се слични звуци чују и у осталим градовима у Србији и да је највероватније реч о птици.

„Певачице у периоду гнеждења певају своју песму, па по томе одређујемо врсте. Ван периода гнеждења они се јављају на овај начин, као што се јављају црвендаћи, сенице, али то у суштини не би требало да прави проблеме зато што ми живимо у урбаној средини где имамо много веће буке од других ствари, а птице смо практично изгубили из града“, објашњава др Саша Маринковић из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

Сеоба птица почела је у августу, а преко нашег града, који се налази на миграционој рути, прелетеће чак 80 различитих врста, груписаних у јата.

„То је само јављање на територији, то ништа друго није. Она, ако је у пролазу, евентуално ако је мање јато, ако је породица у заједничкој миграцији, онда се дозивају, то је један начин дозивања. Пошто је сад период сеобе, мада имамо и птице које не мигрирају, то су најчешће врапци, али они се не оглашавају тако“, додаје др Маринковић. 

Да ли је реч о птици, сазнаће се када време сеобе прође. Дотле једно од објашњења јесте и да се то чује неподмазана клацкалица или љуљашка у комшијском дворишту или на оближњем игралишту.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару