Поларни медвед убио кампера на Свалбарду

Бели медвед смртно је повредио једног човека када је упао на територију кампа који се налази на Шпицбершким острвима, у Арктичком океану, на средини између Норвешке и Северног пола.

Након што га је медвед напао, повређеног мушкарца хитно су превезли у болницу у Лонгјиру, највећем и главном граду норвешке прекоморске области Свалбард, где су лекари констатовали смрт.

Животиња је упала у камп који користе кампери нешто пре четири сата ујутру, наводи се у саопштењу заменика гувернера архипелага. Локалне власти испитују околности под којим је до напада дошло. 

Нико осим преминулог мушкарца за којег се зна да је страни држављанин, није повређен, али је чак шест особа примљено у болницу због шока.

Наложена је и аутопсија за коју су задужени патолози Универзитетске болнице Северне Норвешке, која се налази унутар Арктичког круга.

Поларни медвед пронађен је мртав на паркингу оближњег аеродрома након што су на њега пуцали чувари.

Још није утврђено да ли је тај медвед један од два за које је пријављено протекле седмице да су примећени како тумарају по области.

Дешава се да се медведи појаве у свем деловима архипелага Свалбард због чега власти упозоравају становништво да никако не прилазе животињама како себе или медведе не би довели у опасност.

Сва острва архипелага прекривена су упозорењима са сличним садржајем.

Процењује се да на Арктику живи између 20.000 и 25.000 белих медведа.

Посетиоци који желе да спавају на отвореном добијају оштра упозорења од надлежних служби да људи морају бити наоружани уколико се налазе ван насељених подручја.

Норвешки медији јављају да је у питању пета жртва поларних медведа од 1971. године. Последњи смртни случај забележен је 2011. године када је настрадао тинејџер из Велике Британије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару