Свет за 23 године изгубио 28 билиона тона леда, до краја века мора виша за метар

Сателитски снимци глечера, планина и ледених плоча у периоду од 1994. до 2017. године показују огроман губитак леда планети који је шокирао стручњаке.

Научници са универзитета у Лидсу и Единбургу и Универзитетског колеџа у Лондону утврдили су анализирањем сателитских снимака да је Земља неповратно изгубила 28 билиона тона леда.

Описујући губитак леда као „запањујућ“, група стручњака је дошла до закључка да би отапање глечера и ледених плоча могло да узрокује пораст драматичан пораст нивоа мора и то за читав метар до краја века.

„Да би људи разумели, сваки центиметар значи да ће око милион људи бити приморано да напусти своје домове у приобалним подручјима“, каже професор Енди Шепард, директор Центра за поларна посматрања и моделовање на Универзитету у Лидсу.

Драстичан губитак леда имаће и друге последице, попут нарушавања биолошког здравља Арктика и Антарктика, као и способности наше планете да рефлектује соларну радијацију назад у свемир.

Њихови налази, објављени у часопису Cryosphere Discussions, подударају се са најгорим предвиђеним сценариом Међувладиног панела о климатским проманама УН-а.

„У прошлости стручњаци су проучавали појединачна подручја, попут Јужног пола или Гренланда, где се лед топи. Ово је први пут да смо анализирали све ледене површине које се смањују на нашој планети“, истакао је Шепард за Гардијан, додајући да су их налази шокирали.

Гренланд прешао тачку без повратка 

Не постоји никаква дилема да је највећи део изгубљеног леда директна последица промене климе.

Ово истраживање је објављено недељу дана након што су стручњаци са Универзитета у Охају утврдили да је ледена плоча на Гренланду можда прешла тачку без повратка.

Према њиховим налазима, снежне падавине које сваке године обнављају глечере на Гренланду не могу да одрже корак са брзином топљења леда, што значи да ће гренландска ледена плоча наставити да се топи чак и да глобална температура престане да расте.

Гренландска ледена плоча је друга по величини на свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару