Биљке Вршачких планина спаковане у један хербаријум

Захваљујући времешном Вршчанину Предрагу Сучевићу, ентузијасти и биологу, вршачка музејска природњачка збирка богатија је за хербаријум са више од 3.000 биљака карактеристичних за вршачке планине, али и дворишта и вртове. Сучевић је сакупљао и сушио биљке које је проналазио на Вршачком брду, а затим хербаријум, као сведочанство о вршачкој флори, поклонио музеју.

Четири године и километри пешачења по најзабаченијим деловима Вршачког брда – то је труд који је овај 94-годишњак уложио како би направио хербаријум са око 3.000 биљака који сведочи о разноврсности флоре вршачке регије.

„Садржи до сад мени познат и скупљен хербарски материјал биљака које су на Вршачким планинама и по вршачким кућама и улицама јер држим да није природа само оно што се налази у шуми или на ливади, природа је оно што се налази у парку, на улици, природа је оно што се налази у свакој кући“, прича Предраг Сучевић.

Проналазио је, каже и потпуно непознате биљке за које није нашао морфологију или латински назив.

Оне су овде постојале, али их нико није запазио и уврстио у уобичајену флору овог подручја.

Осим на Вршачком брду, проучавао је и сакупљао биљке које су карактеристичне за вршачке баште, вртове, терасе, како данас тако и у прошлости.

Данас ово сведочанство о богатству флоре део је природњачке музејске збирке, која служи као атракција туристима кроз упознавање града, али и младима.

„Господин Браца Сучевић је један изузетан пре свега билог, изузетан познавалац вршачког горја и не верујем да би се у будућности створили услови нити ми имамо особу која се цео живот бавила вршачким горјем, отуда је то изузетно драгоцено када је музеологија, култура и културна баштина у питању“, објаснио је Звонимир Сантрач директор Градског музеја у Вршцу.

Браца Сучевић сада је посвећен новом задатку – прави нови хербаријум који планира да поклони основним школама у Вршцу, а у једној од њих провео је радни век као наставник и директор.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару