Цвет који је од грчких митова стигао и до тањира у 21. веку

Цветни врт се не може замислити без некоилико садница мирисних ружа. Прве су се појавиле још пре 30 милиона година и све то време носе епитет краљица цвећа.

Она је ту милионима година пре нас. Ружа, цвет који се заједно са светом мењао и развијао и кроз различите епохе добијао бројна значења.

Присутна је скоро у свим важним дешавањима у животу, свадбеним, верским, државним, приватним, а и оним најтужнијим.

Читамо о њој у грчким митовима, романтичним причама, али и у рецептима кувара и медицинара.

Најстарији познати писани извор о ружи пронађен је у Месопотамији на подручју данашњег Ирака и у вези је са чувеним освајачем Саргоном, који је владао Акадом средином трећег миленијума пре нове ере.

Он је са једног похода донео ружу, винову лозу и смокву и са великим уживањем се бавио баштованством.

Историчарка и баштованка Делорија Бунђа Сајчић истражује како су се људи од најстаријих цивилизација бавили и инспирисали цвећем, како су га употребљавали и давали му различита својства и значења.

Уз цветно путовање кроз историју, на блогу Флорадела се, поред занимљивих, цветних, историјских, налазе и баштованске приче, уз искуства и савете о гајењу.

„Ружа је једна од најстаријих цветних врста. Најстарији пронађени фосил има између 35 и 40 милиона година. Отпоран је и прилагодљив цвет. Сматра се да је пореклом са севера Кине, а у старом веку су сматрали Персију домовином ружа. Персијанци су их узгајали и користили да праве ружино уље и парфем“, објашњава Делорија Бунђа Сајчић.

Овај цвет је најпре у бочицама путовао ка западу и државама Блиског истока ка Медитерану, а тек касније су стизале саднице па се и узгој ружа раширио. Носиле су симболику лепоте, младости, рођења, љубави.

На Криту је пронађена фреска из периода критско-минојске цивилизације, насликана пре око 3.500 година, на којој се види ружа и то је један од првих познатих визуелних приказа руже.

Град Родос је на својим новчићима имао ружу, а на острву Самос одржавала се велика светковина посвећена ружама.

Најпознатија светковина посвећена овом цвету одржавала се у мају или јуну у Риму.

Приређивали су је, уствари, у част мртвих, а ружа је била симбол препорода, живота и поновног рађања.

Када се руже посаде уз винову лозу, оне су и индикатор болести, јер ружа од пепелнице оболи три дана пре лозе, па виноградари имају времена да одбране виноград.

Као омиљени и најпрепознатљивији цвет на планети, хиљадама година је инспирација и уметницима, а стари народи су посебно ценили мирис руже знајући какав утицај има на дух и тело.

Мирис руже умирује, а самим тим снижава се ниво стреса. Поједина истраживања показују да нам мирис руже може помоћи да освежимо меморију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару