Мистерија шареног камења ледничких језера Монтане

Национални парк Глејсијер у Монтани у САД, налази се на самој граници са Канадом. Име је добио по ледницима од којих је настао у леденом добу. Парк има више стотина језера са кристално чистом водом.

У Светску баштину Унеска, овај национални парк уврштен је 1995. године. Дно већине ледничких језера у Националном парку Глејсијер покривено је разнобојним каменчићима, интензивне плаве, зелене и црвене боје.

Национални парк се простире на површини од око 4.101 квадратних километара, а обухвата два планинска ланца и преко 130  језера. Због одступања у висинским разликама, које достижу и до 2.100 метара, у парку постоји више климатских и микроклиматских подручја.

Захваљујући превласти морске климе, у парку се јављају многе врсте биљака које су уобичајене на далеком западу. Све у свему у парку је забележена 61 врста сисара, али и 241 врста птица и 20 врста риба, док водоземци и гмизавци још увек нису довољно истражени.  

Једно од најлепших је језеро Мекдоналд, које је и највеће језеро Националног парка, а смештено је на 960 метара надморске висине.

Дубоко је око 141 метар, а протеже се на више од 15 километара. Настајало је миленијумима од различитих врста стена које су због повлачења и надолажења воде често биле изложене кисеонику.

Речна ерозија ове стене вековима је претварала у чарени шљунак који данас привлачи пажњу посетилаца Националног парка Глејсијер. Због ниских тепература које спречавају раст планктона у језеру, вода је бистра и провидна.

Парк је богат рудом гвожђа, па његова количина одређује и интензитет боја камења. Изнад језера „лебди“ магла која језеру даје изглед драгуља.

Посетиоци тврде да је језеро најлепше у свитање, а камење има мистични спектар боја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару