Капиталцима у Тамишу у борби за опстанак помажу риболовци

Због високих водостаја који се скоро сваке године бележе на Тамишу у време мрешћења шарана, ова рибља врста нема често прилику да природним путем остави потомство. У последњих пет година то се догађало само два пута. Зато су заљубљеници у Тамиш, на делу тока кроз средњи и јужни Банат, почели акцију обележавања и враћања капиталних примерака, што је предуслов да се природно сачува рибљи фонд.

Спортски риболовац Зденко Марко из Ковачице покретач је неформалне акције коју је назвао „Да нам капиталци остану у води“. Све велике примерке шарана враћа у воду, али иде и корак даље.

Пре него што капиталац поново заплива, обележи га провлачењем танке пластике кроз горње пераје.

Поједине примерке су ловили и враћали више пута, а што је најбитније рибама је пружена прилика да се мресте.

„Овај од 16 кила је био пун икре први пут, па се измрестио па је био лакши. Ево сад је био случај 8. јула једног од 10 и 350 и сада смо осмог августа, месец дана касније, пет километара низводније је ухваћен, четирсто грама је био тежи. Тако да много се сазна. И где се риба креће и шта једе“, објашњава Марко.

За мрест шарана су потребни плитка и мирна вода дубине до пола метра, што је на Тамишу као плаховитој реци тешко пронаћи.

Враћањем само једног шарана стварају се услови да река природним путем буде богатија за хиљаде нових риба. 

Риболовци и рибочувари заједно за очување шарана 

„На овом терену је право задовољство радити зато што риболовци сарађују са нама рибочуварима. Имамо и дојаве, покушавају да нам помогну на све начине и да сачувају и да јаве и самим њиховим боравком поред воде спречавају криволовце да раде тај посао“, прича Оливер Аџић, рибочувар.

Обележени шарани су већ постали део риболовачке колоније, па сада имају и своја имена Буцка, Везица или Шимовка.

У Риболовачком савезу Војводине које газдује водама Тамиша наводе да ће са научним институцијама покренути пројекат за организовано обележавање шарана на Тамишу.

Понекад је дневно на доњем току реке више од 400 риболоваца, па ако не буду подржане акције попут ове, у скорије време, неће бити ни шта да се пеца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару