Читај ми!

Зашто ћемо вечерашње прстенасто помрачење Сунца морати да пропустимо

После узбудљивог лета, незаборавних киша метеора и пролетања комета, на хоризонту ће бити још више астрономских догађаја. Вечерас прстенасто помрачење Сунца могу посматрати становници Америке и ближа околна подручја. Нажалост, из Србије неће бити видљиво.

Чак и они који се повремено занимају за збивања на небу увек су заинтересовани за помрачење Сунца.

Јован Алексић из Астрономског удружења Руђер Бошковић истиче да је у питању једна спектакуларна, необична појава, врло атрактивна, која буди велико интересовање.

„Нажалост, ова појава није лако видљива, није често видљива са једног дела Земљене површине. Ово данашње помрачење Сунца ће бити видљиво са територије Америке, мало нешто северније и јужније. Из Србије неће бити видљиво“, наводи Алексић додајући да се ова појава на нас неће ни на који начин одразити.

Помрачење Сунца

Због свог међусобног кретања Земље, Месеца и Сунца, Земљин природни сателит повремено се нађе између Земље и Сунца. Када се то деси Месец, објашњава Алексић, пређе преко Сунца.

Сунце је око 400 пута веће, али исто толико око 400 пута даље. С друге стране, Месец је око 400 пута мањи, али исто толико и ближи.

То је потпуна случајност. Нема никакве природне везе, али због те чињенице ми Сунце и Месец привидно видимо на небу исте величине. Када се Месец нађе на свом путу између Земље и Сунца, он пређе преко Сунчевог диска и тада заклони Сунце. Ту појаву називамо помрачење“, објаснио је гост Јутарњег програма.

Прстенасто помрачење Сунца

До прстенастог помрачења Сунца долази када Месец не успе да га прекрије у потпуности, а то се дешава због тога што Месец не кружи око Земље по чисто кружној орбити, него по благо елиптичној, што значи да је некад мало ближе, а некад мало даље од нас.

Када је Месец мало ближе, ми га видимо мало већег. Када је мало даље, ми га видимо за нијансу мањег. Данас је Месец даље од Земље, што значи да га привидно видимо нешто мањег. Због те мале разлике, он неће успети у потпуности да заклони Сунце и Сунчев диск ће се видети као ватрени прстен око њега“, навео је Алексић.

Они који буду били у прилици да посматрају помрачење не би смели да то раде голим оком јер то може бити опасно по здравље.

Као и иначе, истиче Алексић, гледање у Сунце није здраво јер може да оштети вид због јаког блештавила. Помрачење Сунца је атрактивна појава где ће људи интензивно, намерно да гледају у њу. Овог пута део Сунчевог сјаја и даље ће да сија иза тог прстена, па је неопходно носити заштиту.

Астрономско друштво Руђер Бошковић“ у Београду организује ноћна посматрања неба када је време ведро. Тада могу да се посматрају планете и Месец, и остала небеска тела која су у том тренутку видљива.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара