Читај ми!

Пиротски крај обилује водом, најновије истраживање показује колико је стара

На Старој планини или у пиротском крају има квалитетне пијаће воде у изобиљу, што су потврдиле и бројне научне институције. Сада ће се захваљујући истраживањима тима научника Нуклеарног института из Мађарске и Рударско-геолошки факултет из Београда сазнати и колико је ова вода стара.

Чисти планински извори, уредно водоснабдевање и квалитетна вода за пиће је одлика Пиротског краја и то је оно што интересује потрошаче. Откривање непознатих детаља о пореклу воде је пак, изазов за научне тимове. Извориште Кавак у Пироту је ових дана предмет једног таквог истраживања од стране стручњака из Мађарске и Србије.

„До сада, генерално нисмо имали сазнања, нити у принципу одакле нам та вода долази,нити колико она времена проводи у подземљу. Данас, са испитивањем тих стабилних и радиоактивних изотопа, имамо много веће сазнање и о прихрањивању и истицању вода, а самим тим и о заштити подземних вода, које интересује нас као хидрологе“, истиче др Саша Милановић са београдског Рударско-геолошког факултета.

Палчо Ласло, шеф за климатолошко-изотопска истраживања Нуклеарног института Мађарске каже да неки ранији изотопи који су коришћени и што ће се овде поновити – трицијум и хелијум нам говоре о старости воде од 50 до 100 година.

„До сада смо имали испитивања Ц-14 вода, то су веома старе воде које датирају и од пре хиљаду година. Али, до сада је била непознаница између та два временска периода која ни једном методом нису могла да се истраже“, наводи Ласло.

Потрошња воде у Пироту је око 180 литара у секунди, а град се водом тренутно снабдева са два активна изворишта.

Кавак и Крупац и имамо још једно-условно ћу рећи резервно извориште Градиште које још увек није у нашем систему. Ми имамо довољно воде сада,али у управо што сам вам говорио-кроз сарадњу са факултетом, покушавамо и да нека нова изворишта ставимо у функцију“, каже Зоран Николић, директор ЈП Водовод и канализација у Пироту.

Интересантан је податак да је град Пирот стопроцентно покривен водоводном мрежом а у систему – или под контролом ЈП Водовод И канализација су и сва већа села њих 23, што је око 92 одсто сеоског становништва, чиме се не могу похвалити многа места у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
30° C

Коментари

Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Браво
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Respekt za napisani tekst.Bravo.
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару