Читај ми!

Искуства која доживљавамо „ван тела” имају изненађујући ефекат на неке људе

Искуства која доживљавамо ван тела (Out-of-Body Experiences – OBE) могу оставити значајан и трајан утисак на оне који пролазе кроз њих, а такође могу подстаћи осећања емпатије према другима, показало је ново истраживање.

Искуства која доживљавамо „ван тела” имају изненађујући ефекат на неке људе Искуства која доживљавамо „ван тела” имају изненађујући ефекат на неке људе

Познато је да се OBE дешавају у неколико ситуација, укључујући и оне у којима су људи близу смрти или хипнотисани. У раду из 1982. објављено је да је до 15 процената учесника искусило бар један OBE у неком тренутку свог живота.

Вантелесна искуства су и раније била повезивана са повећаном емпатијом, тим са Универзитета Вирџиније детаљније је анализирао однос између емпатије и можданих механизама који би могли да стоје иза тога.

Истраживачи су посебно посматрали „растварање ега” или „смрт ега”, где нечији осећај себе испари и тада се ти људи осећају много повезанијим са другима око себе али и са остатком Универзума, преноси Science Alert.

„Истражујемо идеју да вантелесна искуства могу изазвати такве промене којеподстичу дубоко укорењени осећај јединства и међусобну повезаности са другима“, пише тим који предводи неуронаучница Марине Вајлер.

Знамо да OBE могу имати трансформативни ефекат: 55 процената оних који их доживе изјавило је да су се након тога дубоко променили, док 40 процената сматра OBE кроз које су прошли – највећим искуством у животу.

Након проживљеног вантелесног искуства људи често постају свеснији потреба других људи и показују веће стрпљење према другима, и ту долази емпатија: способност да се разумеју и поделе осећања других.

Осећај бестелесности и уклањања из „физичког царства” који карактерише OBE доводи до „распада ега”, кажу истраживачи. То се затим развија у јачање односа са другим људима.

„Осећај сопства више није усредсређен на „ја“ и доживљава се више као процес него као засебан ентитет“, пишу истраживачи.

Вантелесна искуства су слична дејству психоделичних дрога, сугеришу истраживачи, а неки од резултата, односн последица су исти, имајући у виду начин на који те супстанце које мењају ум могу учинити да се осећамо повезаније са онима који нас окружују.

Што се тиче механизама иза овог феномена, студија указује на темпоропариетални спој (TPJ) као један регион мозга који би могао бити укључен. TPJ управља нашим осећањима а његово лоше функционисање раније је било повезивано са доживљавањем OBE.

Цела мрежа подразумеваног режима (чији је део TPJ) би могла да буде укључена, кажу истраживачи – она се бави саморефлексијом и унутрашњим наративима о нама самима, и тако је везана за наш его, па може бити поремећена током и после OBE.

Вантелесно искуство на захтев

Ова студија се ослања на спајање тачака између претходних делова истраживања и није укључивала никакве податке из личних експеримената.

Будуће студије би могле да траже помоћ виртуелне стварности или појединаца који могу сами да изазову вантелесна искуства – „на захтев", и да их експериментално истраже.

„Истраживање, усавршавање и примена метода за побољшање емпатије код појединаца – било да се ради о растварању ега повезаног са вантелесним искуствима или другим приступима – је узбудљив пут са потенцијално дубоким импликацијама за појединце и друштво у целини“, пишу истраживачи.

Истраживање је објављено у часопису Neuroscience & Behavioral Reviews.

субота, 29. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару