Праћењем продуктивности производње до пуне ликвидности на тржишту

Услед текуће пандемије, многе индустријске гране трпе огромне финансијске губитке, од мале привреде до угоститељства, код нас и у свету. Из домаће компаније Текор Консалтинг (Tecor Consulting) поручују да много тога може да се доведе у неку врсту реда, а да ликвидност може да постоји и у тешким условима пословања, под условом да већина производних и пословних процеса буде максимално оптимизована и подређена што бољем учинку који ће компаније одржати и стабилном и конкурентним на тржишту.

Лин алат, под скраћеним називом ОЕЕ, један је од кључних, бар када је реч о постизању максималне продуктивности у производњи.

Лин алат ОЕЕ (Overall Equipment Effectiveness) је показатељ који представља златни стандард у мерењу продуктивности производње.

Развијен од стране једног од твораца ТПМ-а (Тotal Productive Maintenance), Сеичија Накајиме шездесетих година, веома брзо је постао један од најчешћих кључних показатеља успеха (KПИ) који се прате у лин производњи.

ОЕЕ се изражава у процентима, а вредност од 100% би се постигла једино у случају када би се производили само добри производи, најбрже могуће и без застоја. Из овога се закључује да је одржавање максималне вредности овог показатеља на дуге стазе недостижно, али је свакако потребно тежити што бољој вредности.

Kако се рачуна?

ОЕЕ представља производ три величине и то:

1. Расположивост - однос времена које је машина провела у раду и планираног времена рада. Остварено време рада је мање од планираног за збир свих застоја, подешавања, штеловања, времена замене алатa.

 

2. Учинак - однос производа свих урађених комада и идеалног времена циклуса и оствареног времена рада. Идеално време циклуса представља најкраће време циклуса које се може постићи под реалним околностима (најбржи циклус који даје добре производе као резултат).

 

3. Kвалитет - однос броја добрих комада и укупног броја комада.

 

Kоје су прихватљиве вредности ОЕЕ-а?

Добијене вредности ОЕЕ показатеља могу на први поглед изгледати разочаравајуће. Ако су сва три показатеља 80% вредност ОЕЕ-а ће бити:

Kомпаније светске класе често зацртавају циљ да достигну ОЕЕ већи од 85% и један део њих успева да га оствари, али се вредност овог показатеља најчешће креће око 60%. Много више компанија има вредност ОЕЕ-а испод 50% него изнад 70%.

Зашто мерити ОЕЕ?

Мерење ОЕЕ-а је веома значајно зато што пружа стварну слику процеса и простор за унапређење. Праћењем три величине које чине ОЕЕ могу се утврдити највећи изазови са којима се компанија сусреће и њихов утицај на продуктивност.

Често се у мерењима подешава калкулација (најчешће смањивањем планираног времена рада за времена замене алата - change over) како би се добила већа вредност ОЕЕ-а, али се тим потезом нарушава суштина мерења.

Правилним мерењем треба утврдити све факторе који утичу на продуктивност и тежити ка унапређењу процеса и смањењу свих застоја.

Много је корисније идентификовати утицај поменутог времена замене алата (change over) на расположивост опреме и тежити његовом смањењу применом СМЕД (Single-digit Minut Exchange of Die) методе него га елиминисати из калкулације и помирити се са чињеницом да је време замене фиксно и да се не може смањити. 

недеља, 23. јун 2024.
29° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару