Читај ми!

Steinway & Sons концертна сезона 2021/2022

Валентина Лисица првог марта у Великој дворани Коларчеве задужбине

Након успешно одржаних концерата пијаниста Андреја Коробеиникова, Берија Дагласа и Фазила Саја, Piano Land и Коларчева задужбина представљају наставак концертног серијала у оквиру Steinway & Sons концертне сезоне 2021/2022, задржавајући почетни концепт да публици у Великој дворани представе еминентна имена светског пијанизма као и да промовишу Steinway & Sons инструмент, јединствен по својој изузетности квалитета.

„Сви ми, можемо да певамо под тушем, али за музичара је све у повратној информацији коју добија од публике. За мене, Јутјуб је нека врста сјајне брошуре, то је био начин како да постанем видљива и позната. Освојити публику је вероватно најтежа ствар сваком музичару. Мој стварни циљ је увек био да увучем публику у концертне дворане", рекла је Валентина Лисица.

Предстојећи концерти Steinway & Sons концертне сезоне ће београдској публици премијерно представити пијанискињу Валентину Лисицу, интернет и Јутјуб звезду, једну од најгледанијих класичних музичара на интернету,

Валентина Лисица ће се представити 1. марта 2022. у Великој сали Коларчеве задужбине са почетком у 20 сати са следећим програмом:

• С. Рахмањинов: Прелиди, Соната бр.2

• Ф. Шопен: Полонеза-Фантазија, Skerco бр. 2 и 3, Andante Spianato и Велика бриљантна полонеза, Херојска полонеза

• П. И. Чајковски: Славенски марш

Улазнице су у продаји на билетарници Коларчеве задужбине. Цена улазница je 2.000 динара.

Дешавања Steinway & Sons концертне сезоне могу се пратити на Фејсбук и Инстаграм страницама:

https://www.facebook.com/steinwaysezona/

https://www.instagram.com/steinway_koncertna_sezona/ 

У оквиру актуелне Steinway & Sons концертне сезоне, следећи концерт је наступ Димитрија Алексејева, осмог априла у Великој дворани Коларчеве задужбине у 20 часова са Брамсом и Шуманом на програму.

Валентина Лисица - Јутјуб сензација 

Валентина Лисица је „Јутјуб сензација" класичне музике. Најпопуларнија Јутјуб пијанискиња данашњице, постала је позната објављивањем снимака својих извођења на популарној веб страници за дељење видео записа. Данас, Руска плавуша, поседује скоро 700.000 пратиоца и преко 260.000.000 прегледа, од којих снимак са извођењем Бетовенове Месечеве сонате броји преко 55 милиона прегледа.

Валентина Лисица је рођена у Кијеву, Украјини, тадашњем СССР-у. Клавир је почела да учи рано, са три године а са четири године је већ имала свој први наступ.

Школу за таленте и Конзерваторијум је завршила у родном Кијеву а мастер студије у Америци, где је 1991. године заједно са својим садашњим супругом, Алексејем Кузнетсовим освојила златну медаљу на такмичењу клавирских дуа. Данас, Валентина своје време живи између Москве и Рима.

Упркос томе што је већ била популарна у свету због свог огромног талента, Валентина Лисица није била довољно позната у послу класичне музике. И сама за себе и свог супруга каже да су били наивни када су мислили да ће људи приметити њихов таленат ако добро свирају. Након година проведених у чекању, Валентина је схватила да ако жели да преживи, мора да измислим своју причу.

Прича коју су осмислили са циљем да пронађу своју публику 2007. године траје и данас када је Валентина Лиситса неоспорно једна од највећих светских звезда класичне музике, која пуни све концертне дворане света а њени снимци су најпродаванији снимци у класичној музичкој индустрији.

Године 2007, Валентина је објавила свој први видео на интернет платформи Јутјуб, снимак Етиде оп. 39/6 Сергеја Рахмањинова

Прегледи овог снимка лоше резолуције, снимљеног дрхтавом камером су се повећавали запањујућом брзином. Уследео је снимак Шопенових етида, који је достигао прво место на Амазоновој листи класичних видео снимака и постао најгледанија онлајн колекција Шопенових етида на Јутјубу.

Године 2010, Лисица и њен супруг уложили су своју животну уштеђевину у снимање ЦД-а Рахмањинових концерата са Лондонским симфонијским оркестром.

Импресионирани успехом Валентине Лисице на Јутјубу, Ројал Алберт Хол, по први пут у историји, отворио је своја врата за Валентинин деби у Лондону 19. јуна 2012. пред више од 5.000 људи у публици дворане. Овај концерт, ће бити упамћен и по томе што је постао Валентинино прво издање за издавачку кућу Decca Classics; али и по томе што је Валентинин деби био први концерт ха-де стримован то јест уживо преношен, из Ројал Алберт Хола милионској виртуалној публици света.

Такође, за тај концерт, Валентина је својој верној публици омогућила да онлајн гласањем бира програм концерта. Публици је на располагању било осам композитора и 20 дела.

У последњих 10 година, Валентина је наступала у свим водећим концертним дворанама света, са најбољим оркестрима Европе, Америке и Азије. Апсолутно влада огромним репертоаром у распону од Баха и Моцарта до Шостаковича и Бернштајна; само њен оркестарски репертоар обухвата више од 40 концерата. Валентина Лисица гаји посебан афинитет према музици Рахмањинова и са пуним правом носи име „Краљица Рахмањинова".

Године 2012. Валентина Лисица је потписала ексклузивни уговор са Decca Classic. Од многобројних издања издвајају се:

• ЦД и ДВД Реситал из Алберт Хола 2012.

• 2 ЦД-а комплетних клавирских концерата Рахмањинова и Паганинијеве рапсодије са Лондонским симфонијским оркестром

• ЦД снимак клавирске музике Мајкла Најмана, поводом прославе 70. рођендана композитора (са музиком омиљених филмова као што су Клавир и Земља чуда, пратеће дигитално издање представља комплетан објављени Најманов опус за клавир, који траје преко 110 минута).

У фебруару 2019, за 125. годишњицу смрти Чајковског, Decca је издала специјални ЦД-бокс сет са комплетним клавирским делима П.И. Чајковског, који је поред Рахмањинових снимака, један од омиљених снимака који је Валентина објавила до сада.

Сама за Чајковског каже да је надмашио Бетовена по обиму музичких дела и да је поносна и срећна што управо овај ЦД поседује потпуно непознате, никада изведене или снимљене композиције једног од највећих композитора света.

Има много пијаниста, али постоји само једна Валентина Лисица

Природна харизма, шармантна музикалност, фотографско памћење, запањујућа виртуозност и неизоставна физичка издржљивост су главне одлике Валентине Лисице, најнеобичније пијанискиње данашњице. Блистава техника Валентине Лисице је само оруђе за музичко савршенство које несебично дели са публиком на својим концертима.

И сама каже: „Ништа на свету не може да замени искуство концерта уживо! Музика настаје у том магичном тренутку када сала утихне, а ми сви, уметник и публика, заједно прелазимо у једну сасвим другу димензију. Ниједан снимак или видео на свету не могу да пренесу овај осећај".

Валентина је позната и по својим занимљивим изјавама: 

„Не рачунам своје време, немам приватан живот. Имам веб камеру на лајвстриму, где ме можете видети како вежбам и како проводим дане".

„Заиста никоме нисам желела да удовољим. Само сам хтела да покажем ко сам. Помислила сам, можда ће неко приметити. И неки су приметили".

„Неки од коментара су били за јутјубера она и није лоша пијанискиња. На то се само смејем и настављам да радим оно што волим".

Официјелни сајт Валентине Лисице - valentinalisitsa.com.

среда, 24. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару