Читај ми!

После скоро пола века, балет Бољшој театра српску публику оставио без даха

У Центру „Сава“ одржан је гала концерт балетског ансамбла Бољшој театра уз пратњу Београдске филхармоније, а под диригентском палицом чувеног Алексеја Богорада.

Бољшој балет основала је 1776. године царица Катарина Велика. „Најмосковскији“ балет у целој руској класичној традицији јесте Дон Кихот, који се на сценама руских позоришта изводи више од 200 година.

Лабудово језеро Петра Иљича Чајковског представља прекретницу у историји балета због важне реформе у уметности кореографије.

У својој коначној и најпознатијој верзији, у којој се изводи и дан-данас, Лабудово језеро премијерно је одиграно 1895. године у Санкт Петербургу. У њему као и у популарним балетима као што су Успавана лепотица и Спартак уживала је и публика 130 година касније у Центру „Сава“.

Балетски ансамбл у свом уметничком изражавању чува традицију класичног балета и сцена у Бољшој театру одувек је била синоним за уметничку изврсност и савршенство. Кореографије су препознатљиве по врхунској техници, изражајној емоцијии и уметничкој посвећености.

За први наступ у Србији тренутно најбољи солисти театра извели су и антологијска савремена остварења кореографа Маура Бигонцетија и Вејна Мекгрегора.

Балетски ансамбл Бољшој театра последњи пут наступио је у Центру „Сава“ 1979. године. Њихов повратак од историјске је важности за уметничку сцену Београда и Србије.

Целокупан приход од продаје карата биће дониран за подршку талентованој деци и младим уметницима у Србији.

субота, 14. септембар 2024.
14° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи