Читај ми!

Изложба "Запамтите њихова имена" у Галерији РТС-а – вече посвећено младима и креативној енергији која долази

На предлог Ликовног савета РТС-а, током лета 2024. године у Галерији РТС-а у Таковској 10 своје радове представиће студенти завршних година студија уметничких факултета у Србији. Посетиоци ће моћи да погледају поставку од 60 дела у различитим техникама која потписују чак 66 студената из Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Косовске Митровице и Новог Пазара. Избор радова студената у Галерији РТС поверен је управама факултета и високих уметничких школа. Изложба се отвара 11. јула 2024. године у Галерији РТС-а, бесплатна је и биће отворена до 31. августа 2024. године.

Вече ће бити посвећено младима и креативној енергији која надолази. Ово је поглед на ликовну културу каква ће она тек бити. Пре више од пола века, тада такође млади сликар Мића Поповић говорио је како постоји један сат у дану, одсудан за сликара. Тај сат зачиње се од тренутка кад светло почиње да замара и да вара, и траје до праве ноћи, до пуног мрака. Сликар тада обично одлаже четке, боје и шпахтле, и препушта се размишљању.

У том првом сутону рађају се многе нове идеје, то је време повећане луцидности. Ми смо сада, поштована господо, у једном таквом трену. Док четвртак измиче и на Београд пада мрак, који ће ускоро бити разбијен бројним вештачким светиљкама, желимо да додатно осветлимо лице сутрашњег ликовног дана, да усмеримо пажњу на стваралаштво најмлађе генерације, да ставимо под појачано светло домете даровитости оних по којима ће се сутра нешто звати – неке улице, неки ликовни искораци, неке галерије или награде, можда и нека нова естетика.

Пошто смо на терену културе, подсећам да једна од више од три стотине дефиниција говори о профетској димензији културе. То одређење вели да у културу спада и оно што ће се тек догодити, као плод семена које данас бацамо у земљу. Да је култура увод у будуће – кроз наду, слутњу и веру да се уметношћу могу одгонетнути загонетке времена.

Радио-телевизија Србије, јавна установа која у култури делује бар на три начина – информише, вреднује и сама ствара културу – има обавезу да снажније, кроз програме, галерију, колоније, издавачку делатност и на друге начине, ободри и подупре младе и даровите људе. Они верују у своју креативну носивост, а ми треба да верујемо у њих.

Наш Савет за ликовно стваралаштво, који има задатак да појача иначе неспорну велику културну мисију јавног медијског сервиса РТС, лако се сложио с предлогом да два месеца повлашћени галеријски простор уступи стваралаштву младих ликовних уметника који завршавају своје образовање на високошколским установама у Републици Србији.

Управни одбор и менаџмент Радио-телевизије Србије су ту идеју прихватили и ево нас у прилици да ставимо под појачано светло и широј јавности покажемо разноврсност изражајних средстава, различитoст поетика, младоликост и свежину идеја српске ликовне будућности.

Избор смо поверили управама наших факултета и високих уметничких школа, и оне су тај посао одговорно и на време обавиле. Већина младих уметника први пут излаже своје радове у јавности. Први пут је пред овако широко отвореним прозором. Делимо с њима то премијерно узбуђење.

Они ће добро запамтити данашњи сусрет у сутон над Београдом, а ми треба да запамтимо њихова имена:

- Студенти Факултета ликовних уметности Универзитета уметности у Београду: Ксенија Поповић, Матеја Марковић, Невена Стојинов, Огњен Грујић.

- Факултетa примењених ументости: Марко Васић, Бојан Завишин, Емилија Парезановић, Јована Васић, Анђела Димић, Александра Ловчевић, Тијана Матић, Дамјан Младеновски, Ања Чворовић, Ања Костић, Радмила Дамјановић, Зоја Раонић, Јована Илић, Тања Протић Прћић, Дамјан Божовић, Каја Ђоковић, Никола Вранић, Даница Милић, Оливера Петковић, Ксенија Зарубица, Ена Црногорац, Ана Петровић.

- Академије уметности Универзитета у Новом Саду: Александра Шалер, Анастасија Јанковић, Анастасија Малеташкић, Ангелина Бискупљанин, Драгутин Рајковић, Катарина Стевић, Марија Киш, Сара Младеновић, Сара Савић, Тамара Ковачић, Тијана Борбељ.

- Факултета уметности у Нишу Универзитета у Нишу: Јана Новаковић, Николa Миланов.

- Филолошко-уметничког факултет (ФИЛУМ) Универзитета у Крагујевцу: Невена Матић, Ивона Радовановић, Милица Рајковић.

- Факултета уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици: Јелена Митић, Сара Младеновић, Сретен Пауновић, Теодора Костић.

- УНИНП – Универзитета у Новом Пазару, Департмана за умјетност: Дина Тајић, Демир Рожајац, Филип Аризановић, Лејла Кошута.

- Високе школе Академије Српске православне цркве за уметности и конзервацију, Београд: Немања Лазаревић, Милица Карановић, Катарина Трифуновић, Сунчица Бјелановић.

- Академије уметности БК: Елена Пауновић.

- Академије класичног сликарства Универзитета МБ: Ана Панић, Михаела Мајорски, Тамара Симић Дражић, Славица Дотлић, Karnavskaya Polina.

- Факултета за уметност и дизајн, Универзитета Мегатренд: Милош Гулан, Владица Јанковић.

- Факултета савремених уметности: Наталиа Мишовић, Милица Пејковић, Деспот Ђурић, Стефан Матић.

Добро нам дошли, и још лепше се осећали под овим кровом, док нас Мића Поповић – чије се стогодишњице рођења такође сећамо – можда посматра са неке своје звезде.

Аутор текста: проф. др Миливоје Павловић

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару