Читај ми!

Гужве на савској "Ници" – Београд на изложби "Плажама предака"

Прва београдска плажа звала се "Ница" и налазила се на новобеоградској страни Саве, на делу између Бранковог и Старог савског моста. Гужва је била као на било којој светској плажи.

У сарадњи са ЈП "Београдска тврђава" на платоу испод Великих степеница на Калемегдану уредници Фејсбук групе "Био једном један Београд", поставили су изложбу фотографија "Плажама предака".

Живот на београдским рекама

„Ово је већ пета изложба коју правимо и организујемо, а друга на простору Калемегдана. Нова поставка бави се плажама у Београду и животу на београдским рекама", рекла је Јелена Јанић Љубисављевљић, уредник групе "Био једном један Београд".

Прве плаже и организована купатила, односно, ограђени дрвени базени у реци, настали су још у првој половини 19 века, да би у међуратном периоду било на десетине уређених купатила дуж Саве и Дунава у Београду.

"Оно што је можда најинтересантније је да смо кроз те фотографије сазнали да су наши преци имали страну за коју ми знамо, али су умели и да се разоноде и да се друже, и то је нови поглед на један део наше историје“, истакла је Бранка Ђорђевић Наканиши, уредник групе "Био једном један Београд"

Каква је била мода купаћих костима између два светска рата?

"Почетком двадесетих година прошлог века, када су почињале сезоне купања на Дунаву и Сави, купаћи костими личили су на кратке сукњице. Већ крајем тридесетих година имали смо костиме које носе жене. Тек крајем међуратног периода појавили су се нови материјали, као што је био ластекс који је заменио плетену вуну или памук од којих су се правили купаћи костими.

Пред Други светски рат појавили су се купаћи костими који личе на оне које данас и ми носимо, наравно, у много чеднијој форми", рекла је Бојана Поповић, кустоскиња Музеја примењене уметности.

На паноима је изложено око 130 фотографија из приватних колекција које ће нас, у наредних месец дана колико траје изложба, сасвим сигурно, вратити у један стари, дивни Београд, Београд са душом.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво