Филозофски театар: Након короне, смислимо свет из почетка

За време трајања ванредне ситуације изазване пандемијом, Битеф театар је покренуо дигитално издање Филозофског театра. Током априла, сваког четвртка од 20 часова, на „Јутјуб“ каналу Битеф театра, уживо се организују разговори са значајним Битефовим позоришним уметницима.

Дигитално издање Филозофског театра одржава се под слоганом „Смислимо свет из почетка”. Основна тема ових разговора посвећена је позоришном животу и друштву уопште након пандемије коронавируса. 

Током априла су на овај начин организовани успешних разговори са редитељем Оливером Фрљићем и редитељком и некадашњом селекторком Битефа Ањом Сушом која сада живи у Стокхолму. Следе сусрети са водећим именима светског савременог позоришта чије смо представе имали прилике да видимо на последњем Битефу - Милом Рауом (Брисел) и Штефаном Кегијем (Берлин). Разговоре ће модерирати филозоф Срећко Хорват и драматуршкиња Маја Пелевић, док ће пратиоци програма бити у могућности да постављају питања учесницима.

У четвртак, 23. априла од 20 часова на Јутјуб каналу Битеф театра ће Срећко Хорват са Милом Рауом разговарати о његовој последњој представи Антигона у Амазонији, дотичући се и многих глобалних проблема као што су климатске промене и избегличка криза, са циљем да испитају улогу позоришта од антике до света после коронавируса. Питање није само како ће изгледати позориште након пандемије и доба социјалног дистанцирања, већ и која је улога позоришта у мењању друштвене реалности.

Потом ће 30. априла од 20 часова, Маја Пелевић са редитељем Штефаном Кегијом разговарати о томе шта се тренутно догађа с културом и како бисмо могли да замислимо нове (пост)епидемијске позоришне форме за време социјалног дистанцирања. Дотаћи ће се и теме кретања људи у будућности, миграција и да ли ће се уопште дешавати, или ће могућност затварања граница бити нова нормалност. 

Такође, у случају привилеговане средње класе, како ће изгледати путовања и туризам за време константне опасности од заразе? Да ли ће смањена циркулација људи довести до чишћења света од загађење и ђубрета и бујања других облика живота? На крају ће покушати да замисле свет без или после људи, да ли је право време да прихватимо могућност препуштања света природи и (или) вештачкој интелигенцији и роботима?

Филозофски театар је пројекат који је започет са циљем да поново успостави блиску везу између филозофије и позоришта. Настао је у Хрватском народном казалишту у Загребу 2014. године, а програм је од сезоне 2019/20 на редовном репертоару Битеф театра.

Актуелизује најзначајнија питања данашњице и проблем друштава у којима живимо.
Позориште је увек било место за активно промишљање друштва и друштвених процеса. Намера Филозофског театра је да отвори место за јавну дискусију.

Припремила Оливера Милошевић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару