„Сенка доктора Јунга“ – Сањати живот је једно, али како га живети?

По Карлу Густаву Јунгу Зло спада у психологију, не у метафизику. У вези са Злом је и његова Сенка, мрачна зона згурена у неком делу душе о којој не знамо ништа, а у којој је све оно што код себе не желимо да видимо, важно исто толико као и оно што код себе желимо да видимо.

„Човек највише зависи од добре воље свог несвесног“, каже велики швајцарски психијатар и визионар без кога психологија какву данас познајемо не би била замислива.

Инспирисан овим славним учеником Сигмунда Фројда с којим се касније разишао и зен будизмом, роман Иване Хаџи Поповић Сенка доктора Јунга, осветљава несвесно у неурози, у историји, у нашем времену, али и у љубави којој је доктор Јунг придавао огромну важност.

„Сваки мушкарац у себи носи своју женску душу коју сам назвао Анима“, записао је Јунг. И за сваку жену, наравно, постоји шифра, Анимус, скривени, подређени мушкарац који увек личи на
онога који ће јој се допасти.

И онако као што је сусрет са Сабином Шпилрајн, на којој је млади доктор први пут применио психоанализу, Јунга одвео у дубину сопствене душе и у борбу са „узнемиреним несвесним“, тако је и сусрет са младим неуронучником главну јунакињу Хану, психијатра јунгијанске оријентације, суочио са самом собом.

Као јака, интуитивна жена упадала је у сопствене клопке много мање због своје снаге, а много више због слабости оних које је привлачила.

Свесна да психолошка анализа зависи од загонетног споја између пацијента и терапеута она зна и да се кроз љубавни сусрет свако суочава с најјачим зебњама, страхом од напуштања, одбацивања или злостављања, страхом од живота, од смрти.

Мада и то, да нас онај ко нас привлачи упознаје с нашим скривеним жељама, с нама самима, заслепљујући нас о другима.

„Сањати живот је једно, али како га живети“, пита се, главна јунакиња романа Сенка доктора Јунга, проналазећи као и Јунг одговор у источњачким приступима који уче да се живи у садашњости уместо да се живот одлаже до неког будућег тренутка. Ти приступи могу бити и прави пут да се изгуби страх од сусрета са Сенком, сусрета који је увек непријатан а без кога излечења нема.

Нови роман Иване Хаџи Поповић нуди одговоре на нека питања о људској судбини, луцидним сновима, синхроницитету, о односу жртве и џелата и њиховом неминовном сусрету. Прича о судбини главне јунакиње, смештена на релацији Париз-Берлин, читаоца води до места сазнања и дубљих увида о себи.

Могло би се рећи да је ово роман тока свести, али у исто време дело које уважава научна сазнања, уклапајући их у причу о угледном психијатру Хани Небел, њеним љубавима, болу и посебном приступу психотерапији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару