Читај ми!

Музеј Прадо звезда Тик-тока

Шпански Национални музеј Прадо постао је уметнички музеј са највише пратилаца на свету преко друштвене мреже Тик-ток. Академија за уметност и науку из Њујорка кандидовала га је за најбољу дигиталну уметничку иницијативу на свету.

Тик-ток и уметност - мало вероватан дует, али у случају Националног музеја Прадо то је довело до успеха, па сада посетиоци питају за уметничка дела из музеја која су се појавила на друштвеној мрежи.

У прошлој години готово два и по милиона људи посетило је Прадо, али је готово исти број погледао и налог музеја на друштвеној мрежи Тик-ток. Комбиновање броја посетилаца са репродукцијама преко друштвене мреже чини се неупоредивим, али је мадридски музеј отворио своје најмање познате галерије за широку публику, преко интернета.

За то је заслужан Хавијер Саинс Терерос, директор Одељења за дигиталне комуникације. Током пандемије коронавируса, одлучио је да отвори налог музеја на друштвеној мрежи, што су тада многе институције гледале са сумњом.

Почели смо тако што смо направили мање видео-материјале, експериментисали, на крају смо изабрали прави кључ. Мало по мало, створили смо заједницу у којој се људи занимају за уметност на другачији начин“, наводи Хавијер Саинс Терерос.

Заједно са сарадником, Бернардом Пахаресом, кренуо је у посао. Обично су за три-четири дана могли да осмисле видео- материјал, сниме га, монтирају и поставе на Тик-ток, у просеку један недељно. Алгоритам те друштвене мреже затим показује тај материјал како пратиоцима налога, тако и онима који то нису, али су можда заинтересовани. Тиме се објашњава због чега је лакше и брже добити пратиоце било где у свету.

Суштина је у задовољству. На друштвеној мрежи корисници могу да погледају радове из музеја, боље их разумеју и сазнају за нове сликаре или оно што до тада нису знали о Праду“, додаје Терерос.

Због одличног садржаја, налог музеја Прадо на Тик-току је кандидат за најбољу иницијативу у категорији Уметност и култура за интернет награде које додељује Међународна академија за дигиталну уметност и науку.

Свакодневни живот у музеју као што је Прадо, препун је анегдота, занимљивих ствари које могу изгледати обичне ако радите у музеју, али ако долазите са стране, желите о томе нешто више да сазнате“, напомиње директор Одељења за дигиталне комуникације.

Током првих неколико дана када је био постављен налог, било је уобичајено да корисници те друштвене мреже питају ко су Гоја, Веласкез, Тинторето, Рубенс, чак и то у којој земљи и граду се налази Прадо. У том музеју се налази више од 35 хиљада уметничких предмета, највише је цртежа - осам хиљада, око седам и по хиљада слика, готово шест хиљада графичких отисака.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару