Читај ми!

У склопу „Чачанске родне” обележен значајан јубилеј – 30 година Међународне манифестације „Уметност и папир”

У склопу програма „Чачанска родна“, прве Националне престонице културе, обележава се значајан јубилеј – 30 година манифестације „Уметност и папир“, на којој је ове године учествовало 318 уметника из 25 земаља. Међународни симпозијум „Уметност и папир“ са тридесетогодишњим традицијом од изузетног је значаја за манифестацију „Чачанска родна“ и град Чачак.

Изложба „Уметност и папир 2023“ отворена је 17. јула, у Културном центру Чачка, а публика ће бити у прилици да погледа две изложбе – ретроспективну изложбу најзначајнијих уметничких дела створених од рециклираног материјала, на којој ће бити представљено око две стотине дела из 14 земаља и још неколико стотина радова кроз фото и видео презентације и изложбу радова из фундуса Међународног фестивала папира фондације „Аматерас“ из Софије.

„Изненађен сам добрим квалитетом изложбе у Чачку. Заиста је на високом нивоу. Радујем се што смо ту са међународном елитом познатих уметника, који се представљају са најразличитијим техникама“, изјавио је за РТС Тодор Тодоров, испред Међународног фестивала папира фондације „Аматерас“ из Софије.

У склопу манифестације организована је и трибина „Уметност и папир“ са гошћом Даниелом Тодоровом из Бугарске.

„За овај догађај смо направили специјалну селекцију. Представљамо 19 дела различитих уметника из колекције у папиру. Ово је прилика да будемо део заиста квалитене изложбе, али и да започнемо нове пројекте сарадње Србије и Бугарске“, додала је гошћа из Бугарске.

Већ три деценије симпозијум „Уметност и папир“ указује на посебан концепт којим од рециклираног папира на различите начине и у различитим формама настају уметничка дела.

„Ми смо просто били неки нуклеус креативних људи. Желели смо да покажемо и да упутимо на једини могући начин да се боримо против нечега што је упрто против нас, а то је да се понашамо креативно“, објаснио је Божидар Плазинић, сликар из Чачка, оснивач Међународног симпозијума „Уметност и папир”.

Међународни симпозијум ове године организује Центар за визуелна истраживања и развој визуелне културе „Круг“, у сарадњи са Фабриком хартије „Божо Томић”, у чијим радним просторима настају уметничка дела већ 30 година,.Културним центром Чачка и Народним музејом Чачак.

На овогодишњем симпозијуму учествује више од 70 уметника, од којих половина из иностранства.

Смотра уметности на папиру одржава се у Чачку од 17. јула до 9. августа 2023. године, обухвата међународни симпозијум, радионицу за продукцију уметничких дела, четири догађаја, велики број иностраних учесника и неколико стотина артефаката.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару