Читај ми!

Изложба слика Предрага Пеђе Милошевића отворена у Центру за културу у Младеновцу

У Младеновцу је, у Центру за културу, отворена изложба под називом „Бескрајна потрага“ нашег истакнутог ликовног уметника Предрага Пеђе Милошевића која представља делимичну ретроспективу његових радова у последњихих 25 година. Изложено je 30 слика рађених у техници акварел и уље на платну.

„Милошевић је међу нашим савременим сликарима несумњиво најбољи познавалац медија боје и њених пиктуралних особености. О томе сведочи за нашу средину драгоцена књига Сликарева тајна коју је о том феномену написао“, каже Драган Јовановић Данилов за каталог изложбе. И додаје:

„За њега је сликање методично и дуготрајно фиксирање једног комплексног призора усредсређеним сликарским погледом и завидном занатском убедљивошћу. Њему су страни кошмарни и трауматски светови. Његов сликарски универзум не уобличавају ирационалне силе већ жудња за хармонијом и лепотом. Зато Милошевићеве дубоко интроспективне слике обелодањују дух организоване осећајности, један хармонични идентитет и унутрашњу сабраност усмерену на самоиспитивање кроз обраћање сликарским светионицима из прошлости и оплемењивање тих искустава својим личним уметничким сензибилитетом.“

На уљаним сликама откривамо Предрага Милошевића као сликара који компонујући своју слику мисли, а на његовим акварелима изузетне лирске флуидности, уметника који осећа.

Изложба је отворена до 07.јуна.

Предраг Пеђа Милошевић

Рођен 26.11.1960. године у Земуну. Гимназију завршио у Горњем Милановцу. Дипломирао на Факултету примењених уметности у Београду на катедри сликарства у класи професора Рајка Николића 1985. године. Од 1992.године до 1996. године живи и ради у Шпанији као професионални уметник. Од 2009. до 2013. године радио као хонорарни арт професор у Амбасади УСА у Београду.

Излагао на преко педесет изложби у Земљи и иностранству. Учествовао и на неколико престижних ликовних колонија и симпозијума.

Живи и ради у Београду. Има статус Самосталног уметника. Члан је УЛУПУДС-а. Бави се и истраживањем сликарских техника старих мајстора.

Издавачка кућа „Еволута“ је 2018. године објавила његову књигу Сликарева тајна.

Награђен је сребрном медаљом на 17. бијеналу „У светлости Милене Барили“.

понедељак, 25. септембар 2023.
20° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"