Читај ми!

Одшетајте у прошлост уз три-де времеплов Природњачког центра у Свилајнцу

Природњачки центар у Свилајнцу постао је омиљено место за породице с децом, школске екскурзије и за све који желе да се забаве, а притом нешто и науче. Новина у Центру јесте три-де времеплов, тренутно најмодернија дигитална музејска поставка у Србији, а вероватно и на Балкану.

Спој дигиталних технологија, холограмских слика и интерактивних мапа води посетиоце Природњачког центра кроз јединствени доживљај. Реч је о потпуно новом концепту, који прати најсавременије светске трендове.

Посетиоци имају утисак да заиста присуствују рађању живота на планети, да су диносауруси ту око њих или да путују са крдом мамута. Реалан је и приказ удара астероида.

„То је посебна технологија која пројектује на све четири стране зида слику, односно видео-садржај и унутар ње ми пролазимо кроз све геолошке периоде који су се дешавали у историји, тако да сваки посетилац има осећај као да се налази са ти-рексом или да се налази у океану када су живеле неке прапрарибе“, објашњава Стефан Радевић, кустос музеја.

Циљ Центра је популаризација науке, овај пут уз употребу најсавременијих дигиталних технологија. Чак и предшколци одлично се у свему томе сналазе. Старија деца препознају елементе школског градива, али је све представљено много другачије и занимљивије.

Малишани кажу да и им је посебно занимљив осећај враћања кроз време. Неки се враћају у Центар више пута, а други снимају поставку да би могли да је гледају поново.   

Природњачки центар у Свилајнцу жели да буде део Експа 2027, тачније једна од дестинација коју ће странци моћи да посете ван престонице.

„Концепт Владе Србије је да се не дешава све само на Сајму и на Експу у Београду него да се Србија представи у најбољем светлу. Природњачки центар биће сигурно једна тачка на коју ћемо сви да будемо поносни“, истакао је Предраг Милановић, председник Општине Свилајнац.

Природњачки центар у Свилајнцу има девет сталних поставки, Дино парк са репликама диносауруса у природној величини, кутак за најмлађе, играонице и прилагођен је свим узрастима. Чак ће и старијима бити занимљив јер се увек научи или види нешто ново.

уторак, 18. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије