Почиње „Белдокс 2010"

Пројекцијом филмова „Звезда је рођена" и „Свемирски туристи" вечерас почиње Међународни фестивал документарног филма „Белдокс 2010". Трећи по реду „Белдокс" трајаће 20. априла, а у оквиру пет програмских целина биће приказано 51 остварење из 31 земље света.

Међународни фестивал документарног филма „Белдокс 2010", почиње данас у Музеју Југословенске кинотеке пројекцијом домаћег остварења Вање Ковачевић „Звезда је рођена" и филма швајцарског редитеља, госта фестивала, Кристијана Фреја „Свемирски туристи".

До 20. априла, у оквиру пет програмских целина биће приказано 51 остварење из 31 земље света, међу којима је 18 филмова у међународном такмичарском програму, у селекцији Бориса Митића и директора фестивала Младена Вушуровића.

У регионалној такмичарској селекцији публика ће имати прилику да види 13 остварења по избору Игора Тохоља, међу којима је осам домаћих документараца.

Треће издање „Белдокса" обухватиће и три нова програма: „Жири је увек у праву" - филмови кандидати за Оскара, БАФТА награду и најбољи филмови 2009. по одлуци Америчке и Европске филмске академије, затим „Фокус Русија" у оквиру којег ће са десет филмова по избору редитеља и монтажера Марка Бапца бити презентована руска кинематографија, док је професионалцима овог филмскиг жанра намењен програм „Белдокс Про".

На конференцији за новинаре, другој од планираних осам, на којима ће бити представљани филмови са овогодишњег фестивала, филмски посленици су препоручили остварења „Хемотерапија" Павела Лозинског (Пољска), „Дуго путовање кроз историју, хисторију и повјест" Жељка Митровића, „Село 35x45 мм" Евгенија Соломина (Русија).

Такође су препоручени „Мујезин" Себастијана Брамешубера (Аустрија), „Добар Американац" Јохена Хика (Немачка), „Плесачи са мачкама" Хариса Фишмена (САД), „Месец у теби" Диане Фабианове (Словачка), „Невиност" Виталија Манскија (Русија).

Директор „Белдокса" Вушуровић је посебно скренуо пажњу на два данас веома актуелна филма, која се баве Сребреницом. Један од њих је филм „Небо високо, а земља тврда", у коме је словеначки редитељ Руди Уран снимио исповести четворо младих из источне Босне који су преживели злочин у Сребреници.

Други је филм Тамаре Милошевић, немачке редитељке пореклом из Србије, „Само да нисам овде" - снажна људска драма, која прати три паралелне животне приче у данашњој Сребреници.

У оквиру програма „Жири је увек у праву" биће приказани филмови - кандидати за 82. Оскара - „Бурма ВЈ" Андерса Остергарда, „Серђо" Грега Баркера, „Сваки ситан корак" Ј.Д. Стерна и А.Д. Деоа и „Зечеви Берлина" Бартека Конопке.

Биће приказан и најбољи филм по избору Америчке филмске академије „Залив" Лујиа Психојоса, кандидат за БАФТА награду Британске академије за филм „Крај пута" Руперта Мареја и најбољи филм 2009. по мишљењу Европске филмске академије „Звуци инсеката - запис мумије" Петера Лихта.

У оквиру програма „Белдокс Про", трибине посвећене копродукцији и финасирању документарног филма одржаће директорка Института за документарни филм у Прагу Андреа Пренгиова и редитељка Андријана Стојковић, мастер клас (предавања) одржаће Вушуровић и швајцарски редитељ Фреј, а биће и представљен фински Фестивал документарног филма "DocPoint" и приказана четири филма по избору директорке тог фестивала Елизабет Маршан.

Ове године биће додељено седам награда: „Победника Београда" у међународној селекцији изабраће жири који чине драматург и филмски критичар Александар Костић, Маршан и немачки редитељ Максимилијан Плето, док ће „Победника Београда" у регионалној селекцији бирати Бабац, словеначки редитељ Петра Селишкар и загребачки продуцент и новинар Оливер Сертић.

Последњег дана „Белдокса" биће уручена и Награда за најбољу филмску фотографију, Награда публике, Награда директора фестивала, Посебно признање и изабран победник конкурса за најбољи сценарио.

Програми ће бити одржавани у Музеју Југословенске кинотеке, Дому културе Студентски град, Дворани Културног центра Београд и Арт биоскопу, а цене улазница се крећу од 100 динара, колико кошта најјефтинија појединачна карта, до 2.000 динара, колико треба издвојити за комплет улазница за програм у Кинотеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару