Радош Бајић: Нисмо могли да очекујемо тако велики успех, али смо се надали

Како су филм и серија о истинитом историјском догађају, за које многи ни у Србији нису знали, постигли тако велики међународни успех, и у којим ће све деловима света публика моћи да види „Хероје Халијарда“, говорио је гост Београдске хронике, Радош Бајић, глумац и редитељ.

Филм Хероји Халијарда приказан је или ће бити приказан у Америци, Русији, Канади, Кини и Аустралији, што је огроман успех. Како је реаговала публика преостаје да се види, али оно што је много важније, сматра Радош Бајић, јесте чињеница што су изузетно добро реаговали људи који се баве филмом, филмски критичари и дистрибутери.

„Филм јесте уметност, али филм је један од највећих бизниса у свету. Према томе, ово све што сте набројали, то је збиља нешто што ми, који смо пет година радили на овом пројекту, нисмо могли ни да сањамо“, истиче Бајић.

„Филм Хероји Халијарда“, додаје гост Београдске хронике, „Који смо радили у копродукцији са 'Телекомом', наша продуцентска кућа 'Контраст студио', а истовремено и ТВ серију у копродукцији са РТС-ом, ми смо радили са највећим могућим амбицијама.“

Овако монументални филм, са толико захтевним продукцијским изазовима у свету би сигурно многоструко више коштао, напомиње Радош Бајић.

„Али ми смо збиља радили вредно, рационално и нисмо могли да очекујемо да ћемо имати тако велики успех, али, с друге стране, морам рећи да смо му се надали.“

Филм је, после изузетно успешне премијере у Београду, имао изузетно добар пријем у Србији, у Републици Српској, у Црној Гори. Што се тиче региона, филм је успео да пробије међународну блокаду која је била наметнута на Сарајево филм фестивалу.

„Прво је филм приказан на фестивалу А категорију у Талину, где је остварио врло велики успех. Након тога, добио је Гран-при, прве награде на етничким фестивалима у Америци, у Чикагу и у Аустралији Кристалну коалу. Након тога је добио Гран-при на Фестивалу ратног филма у Русији и ево, ових дана добио је златну диплому као најбољи филм на фестивалу Злати витез такође у Русији“, наводи Радош Бајић.

Међутим, наглашава Бајић, податак да су Хероји Халијарда у најтежим тренуцима у којима се свет налази са становишта глобалних геополитичких прилика, успели да споје, на неки начин, Исток и Запад, делује нестварно.

Први пут је један српски филм приказан на Капитол хилу у Америчком конгресу и постигао огроман успех, о чему је писао и Холивуд репортер. Али после тога стигао је позив од Московског међународног филмског фестивала и приказан је у пратећем програму јер није могао да буде у званичној конкуренцији.

„Ја сам добио позив од господина Никите Михалкова, што је за мене велика част и био сам члан међународног жирија. И да завршим, наш филм није приказан у Кану већ је имао своју промоцију, али на завршетку Канског фестивала, као круна, потписали смо уговор са једном веома угледном дистрибутерском кућом из Америке, из Лос Ангелеса, 'Ентертејмент квартом'.“

„Ми смо потписали уговор на велику радост свих мојих колега, филмских радника, свих аутора, свих људи који су радили на Халијарду. Значи, потписали смо ексклузивни уговор за приказивање у Америци, у Канади, на Новом Зеланду и у Аустралији“, наглашава Радош Бајић.

На путу за Кину

Филм Хероји Халијарда ће бити приказан и на кинеској националној телевизији. Бајић напомиње да он у Кини и није толико непознат, јер је као млад глумио Далибора у филму Партизанска ескадрила, а филмови Хајрудина Шибе Крвавца, Валтер брани Сарајево, Мост, Диверзанти и Партизанска ескадрила су били велики хитови у Кини.

„Али захваљујући залагању 'Телекома', који је извршио презентацију нашег заједничког пројекта, једини филм који ће бити приказан на државној кинеској телевизији, то су Хероји Халијарда. Добили смо информацију да ће га у једном емитовању гледати преко 100 милиона гледалаца“, наглашава Радош Бајић на крају гостовања у Београдској хроници, и најављује нови пројекат који ће радити у сарадњи са РТС-ом.

петак, 21. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије