Читај ми!

Дан Југословенске кинотеке – једног од најзначајнијих филмских архива на свету

Југословенска кинотека обележава 75 година постојања. Традиционално на Дан Кинотеке отвара се Фестивал нитратног филма, а глумцу Предрагу Микију Манојловићу биће уручен „Златни печат“, највише признање Кинотеке.

На данашњи дан 1896. године била је прва филмска пројекција у Београду. Југословенска кинотека сада има више од 100.000 копија и међу најзначајнијим је филмским архивима на свету. Интензивно се ради на рестаурацији филмова и баш је један од њих Крадљивац бресака награђен недавно на Канском фестивалу.

„Док о овоме разговарамо, чак два филма се рестаурирају у нашем одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију у Кошутњаку. Југословенска кинотека ће богату понуду својих легата ускоро обогатити са још два легата. То су легати Зорана Симјановића и Данила Бате Стојковића“, наводи Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

На 26. Фестивалу нитратног филма – класици – од вестерна Јунаци пакла Вилијама Вајлера до Човека са филмском камером Дзиге Вертова, чија ће рестаурирана верзија имати прву премијеру изван Русије на затварању фестивала. Фестивал отвара документарни филм Џона Кинсмена Краљевина Југославија из 1937. године, снимљен камером у боји.

„Захваљујући тој камери коју је имао, пратио је делегацију француских ветерана који су пролазили кроз Југославију од Трста до јужне Србије и то је прилика да видимо Милунку Савић, за коју нисмо знали да је снимљена тако давно. Први њени снимци нама познати датирају из педесетих година прошлог века“, наглашава Маријана Терзин Стојчић, виши стручни сарадник Југословенске кинотеке.

Лауреат Златног печата, највишег признања Кинотеке, је Предраг Мики Манојловић чији су таленат и каријера давно превазишли оквире културе из које је потекао.

четвртак, 20. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије