Читај ми!

Холивуд на прагу историјског договора о прекиду штрајка сценариста

Холивуд ће коначно моћи да одахне. Удружење сценариста Америке постигли су прелиминарни споразум са великим студијима и стриминг сервисима о новом трогодишњем уговору који обећава окончање штрајка који је трајао 146 дана и узео тежак данак у филмској индустрији.

Преговарачи за Савез америчких писаца (WGA) и Алијансу филмских и телевизијских продуцената (AMPTP) коначно су стигли до циљ у недељу после пет узастопних преговора.

Четвртог дана преговора углавном су се адвокати оба удружења бавила исписивањем најситнијих детаља компликованих и револуционарних додатака основном споразуму у вези употребе генеренативне вештачке интелигенције у производњи филмских и телевизијских садржаја, што је била једна од последњих тачака споразума на коме се радило пре склапања споразума.

„Са великим поносом, можемо рећи да је овај договор изузетан – са значајним добитком и заштитом за писце у сваком сектору чланства“, написао је преговарачки комитет WGA у мејлу који је ноћас послат члановима.

Сам штрајк ће и даље бити на снази током процеса одобравања и ратификације уговора од стране цеха. Али, од недеље увече, јавни протести су обустављени. Очекује се да ће челници савеза у уторак гласати о томе да ли да формално укину наредбу о штрајку против потписника Алијансе филмских и телевизијских продуцената.

„Да будемо јасни, нико се не сме враћати на посао док за то не добије изричито одобрење од удружења. До тада смо и даље у штрајку“, наводи се у поруци члановима.

Детаљи уговора неће бити објављени док се не дође до коначне верзије споразума. Руководство Алијанске писаца Америке очекује да ће у уторак гласати о коначном пакту. Прво ће преговарачки комитет гласати о томе да ли да препоручи да споразум иде на гласање на одбору WGA Запад и савету WGA Исток. Под претпоставком да оба ова гласа одобре пакт, уговор ће бити послат на ратификацију пред 11.000 чланова Алијансе писаца Америке.

„Иако једва чекамо да са вама поделимо детаље о томе шта је постигнуто, не можемо то да урадимо док се не стави и последња тачка на и“, наводи се у поруци члановима. „То би закомпликовало наше позиције да завршимо посао. Дакле, као што сте и до сада били стрпљиви, молимо вас да будете стрпљиви још мало – последњи пут.“

Удружење филмских глумаца Америчка федерација телевизијских и радио уметника (SAG-AFTRA) који су такође у штрајку од 14. јула, први су честитали сценаристима на превазилажењу највећих препрека са Алијансом филмских и телевизијских продуцената.

четвртак, 04. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару