Читај ми!

Гаси камере, мотај каблове – зашто штрајкују холивудски глумци и сценаристи

Технолошки напредак изазвао је највећу побуну у Холивуду у протеклих више од пола века. Док глумци и сценаристи траже фер расподелу новца од стриминга, иза брда се ваља нова претња у виду вештачке интелигенције, која прети да из темеља уздрма филмску индустрију.

Година је 1960. Роналд Реган је председник, али не у Белој кући него Удружења филмских глумаца Холивуда, које је бесно због расподеле новца од филмова који се емитују на телевизији. Резултат је штрајк који је трајао од 7. марта до 18. априла и потпуно зауставио снимање блокбастера са звездама попут Елизабет Тејлор, Мерилин Монро и Џека Лемона.

Глумци су се тада придружили сценаристима, који су још од јануара протестовали, а у штрајку су провели 148 дана.

Шездесет три године касније, Холивуд је поново (у)стао. Филмски радници удружено су ушли у борбу против највећих студија, тражећи поштену расподелу новца и заштиту од нове технологије и видова дистрибуције.

Најновији штрајк, покренут дан након 90. годишњице од оснивања Удружења филмских глумаца, сасвим извесно ће изазвати тектонске поремећаје у седмој уметности, јер је утицај америчке филмске уметности глобалан. Снимања ће бити померена, а она која су у току биће одложена.

Експлозија стриминга, квантитет науштрб квалитета и плата

Штрајкови у Холивуду скоро по правилу се дешавају због појаве нове технологије која из темеља мења начин рада и, још важније, расподелу новца.

Од 1936. године синдикати, најчешће предвођени Гилдом сценариста, ступили су двадесетак пута у штрајк борећи се за поштену и адекватну компензацију суочени са напретком технологије, попут кинескопског снимања, телевизије, кабловске, видео-касета, ДВД-а… Сада су на реду интернет и стримовање.

Протекла два месеца, сценаристи су изашли да протестују због последица експлозије стриминг платформи, која је довела до невероватног повећања количине садржаја науштрб плата и радних услова.

Као што је случај са сценаристима, нова технологија створила је ново тржиште, а доба стриминга снажно је утицало и на глумце. До појаве стриминга велике дистрибутивне мреже расподељивале су новац од продаје и емитовања, али сада су стигли нови играчи.

С друге стране, представници Удружења филмских и телевизијских продуцената одбили су захтеве током преговора претходних недеља, тврдећи да већина стриминг услуга није профитабилна.

Страх од робота, али не од Терминатора

Упркос томе што је стриминг утицао на индустрију на сваком нивоу, једна друга технологија могла би да је протресе из темеља. Вештачка интелигенција доноси једну потпуно нову парадигму и потенцијално је огромна претња по глумце, сценаристе и традиционалне филмске раднике.

Вештачка интелигенција представља радикалну технолошку промену, која има потенцијал да промени однос између писаца и глумаца у филмској и стриминг индустрији“, наводи професор Универзитета Јужна Каролина Стивен Џ. Рос.

Сви претходни штрајкови били су фокусирани на бољу расподелу профита, али овај је и из страха од губитка посла.

То је разлика. Због тога сви виде овај штрајк као двобој са високим улозима. Технологија сада буквално може да им узме посао“, додаје професор.

Тектонски поремећаји у продукцији

Због штрајка сценариста већ су многе телевизијске продукције или потпуно заустављене или одложене.

Серије попут The Last of Us, Blade Runner 2099 и Мандалоријанац већ су померене, а наставак Спајдермена: Пут без повратка и „Дизнијев“ римејк Блејда нису ни почели са снимањем јер сценарији нису завршени.

Улазак глумаца у штрајк, међутим, значи да чак и продукције које имају завршен сценарио не могу да буду настављене. Дедлајн наводи да снимање нових сезона серија попут Куће змаја, Андор, Индустрије, Лоших сестара неће моћи да се настави.

Очекује се да ће и предстојеће велике филмске студијске продукције, попут наставака Гладијатора и Немогуће мисије, претрпети одлагања.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару