Читај ми!

И Холивуд штрајкује – сценаристи траже веће плате

Холивудски филмски и телевизијски сценаристи штрајкују. Индустрија забаве суочава се са проблемима условљеним убрзаним развојем стриминг платформи.

И Холивуд штрајкује – сценаристи траже веће плате И Холивуд штрајкује – сценаристи траже веће плате

Удружење сценариста Америке позвало је филмске раднике на први штрајк након 15 година, пошто није постигнут договор са студијима. „Преговори са представницима студија и стриминг платформи нису били успешни. У штрајку смо", објављено је на веб-сајту Удружења, а преноси Глас Америке.

Последњи преговори са циљем да се избегне штрајк филмских и телевизијских сценариста, завршени су без договора, рекли су и из групе заступника холивудских студија.

Алијанса филмских и телевизијских продуцената (АМПТП) која заступа „Комкаст корпорацију“, „Дизни“, „Ворнер Брос“, „Нетфликс“ и још стотине продукцијских компанија, наводи је да је понудила „великодушна повећања и компензације“ у преговорима са Удружењем сценариста.

Око 11.500 чланова Удружења пренело је председницима синдиката да треба да донесу одлуку о томе да ли ће са штрајком почети већ другог маја (данас). Преговарачи у име холивудских писаца сценарија за филмове и серије ушли су првог маја у последњу рунду преговора у покушају да се избегне обустава рада која би потресла индустрију телевизијске продукције, a која се већ бори са проблемима.

Тема преговора је и вештачка интелигенција

Сценаристи истичу да их је финансијски погодио процват стриминг платформи, делимично због тога што су сезоне биле краће, а плаћања нижа.

Траже повећање примања и промену праксе у индустрији, и тврде да су „приморани да раде све више и више за мање новца“.

Око 50 одсто писаца телевизијских серија тренутно ради за минимална примања, док је у сезони 2013/2014. толико зарађивала трећина сценариста – подаци су базе података Удружења.

Такође, просечна плата за сценаристе који више зарађују пала је у протеклој деценији за четири процента. И вештачка интелигенција је још једно од питања у преговорима.

Удружење америчких сценариста зато жели да обавеже представнике студија да се спречи да вештачка интелигенција креира нове сценарије од постојећих ауторских текстова.

Писци хоће да осигурају то да им неће бити тражено да преуређују сценарија које је креирала вештачка интелигенција.

„Нетфликс” би иначе могао да буде изостављен пошто је фокусиран на глобалну публику и има продукцију и ван Сједињених Држава.

Последњи штрајк је био 2007. и 2008. године и трајао је 100 дана. Коштао је државу 2,1 милијарду долара подаци су Института „Милкен“.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару