Читај ми!

Концертни документарац о Нику Кејву отворио Слободну зону

Светском биоскопском премијером концертног документарца „Ник Кејв - Идиот прејер" о несвакидашњем наступу Ника Кејва у празној Александра палати у Лондону, почео је Филмски фестивал Слободна зона у Комбанк дворани.

До 10. новембра у Београду, Новом Саду и Нишу, као и онлајн, биће приказано 70 играних и документарних филмова у два такмичарска и у пратећим програмима. 

Филм Ник Кејв - Идиот прејер један је од шест наслова који ће бити приказани само у биоскопима, док ће остали бити доступни и на платформи kinokauch.com.

У биоскопима ће се наћи и Ово је моја земља, Поноћни путник, Никад, ретко, понекад, увек, Копач и О једној младости.

Директор Слободне зоне Рајко Петровић је пре пројекције концертног документарца о Нику Кејву у Комбанк дворани напоменуо да у контексту такозване „нове реалности" соло концерт у празној сали у Лондону савршено уклапа у осећања која су завладала светом услед ове пандемије.

„Упркос свему ове године смо припремили никада богатији такмичарски и пратећи програм и још једном дали не мали допринос тези ирационалности балканских народа. Драго нам је што ће поштоваоци фестивала широм Србије бити у могућности да се прикључе пројекцијама преко платформе kinokauch.com", казао је Петровић. 

Фестивал су отворили активисти покрета „Одбранимо реке Старе планине".

Уз међународни такмичарски програм, чија је селекторка и ове године Бранка Павловић, те регионални такмичарски програм Хоризонти Балкана, чији је селектор Игор Бакрач, програм 16. Слободне зоне обухвата и програме Женска линија, 14 плус (намењен средњошколцима) и ЕУ - зона промена, а од ове године и нови програм Грин зона, посвећен екологији и односу према животној средини.

Једна селекција се 40 година после смрти Јосипа Броза Тита из различитих перспектива бави његовом заоставштином.

Кратки документарни филмови настали на радионицама Докуфеста у Призрену биће приказани у програму Фјучур из хир, а програм У фокусу представиће у Југословенској кинотеци стваралаштво редитеља Пјетра Марчела, са којим ће бити одржан онлајн разговор након пројекције његовог филма Мартин Еден.

Међународну такмичарску селекцију оцењиваће жири који чине Вања Шибалић са Факултета драмских уметности, редитељка Мина Ђукић и продуценткиња Карла Фотеа, која стоји иза румунског филма Чудовишта - победника у регионалној селекцији 15. Слободне зоне.

Панел дискусије у оквиру тог програма одржаваће се у Дворани Културног центра Београда након пројекције филмова Пад краља (на тему корупције), Ово је наша земља (о радничкој класи и десничарским партијама), Шума (о еко мафији) и Уметност сећања (о моћи и немоћи споменика).

Програм На кафи са ауторима постао је подкаст Слободне зоне, који уређује и води Милица Лапчевић. 

Биће одржана и промоција књиге 50 година филмског хита у српској кинематографији 1969-2019 професорке Факултета драмских уметности у Београду Марине Фафулић Милосављевић.

Нови програм фестивала Дигитални пропелер, у сарадњи са Медиа деском Србија, нуди две дводневне радионице за независне приказиваче о дигиталним промотивним стратегијама за изградњу и привлачење публике у биоскопе и о новим пословним моделима у доба пандемије коронавируса.

Фестивалске сале у Београду, поред Комбанк дворане и Дворане Културног центра Београда, су и Дом омладине Београда, Арт биоскоп Коларац, Југословенска кинотека и биоскоп „Фонтана" и „Сине гранд БИГ" Раковица.

Домаћин 16. Слободне зоне је и Културни центар Новог Сада, те Нишки културни центар и „Синеплекс Ниш".

У складу са епидемијским мерама, смањен је број посетилаца у биоскопским дворанама.

Слободна зона недавно је трећи пут добила подршку Медиа потпрограма „Креативне Европе", а подржали су је и Министарство културе и информисања Србије, „Реконструкција Женски фонд", Француски институт, „Мовис дат метер" и Филмски центар Србије.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи