Да ли су Срби „лоши момци Холивуда“, трилер „Жетва“ у америчкој продукцији

Други су много пре нас схватили да зликовци из филма за неупућену светску публику лако постају зликовци из стварног живота. Отимање људи из својих домова и одвођење у "жуту кућу", где су им вађени органи - сценарио је какав не би осмислио ни краљ хорора Хичкок.

Нажалост, овај хорор доживели су Срби као жртве албанских злочинаца. Али оно што је рак-рана нашег народа, остатку света је потпуна непознаница. Дошло је време да се то промени. Американац Пол Кампф одлучио је да екранизује ову причу и холивудским језиком проговори о страдањима нашег народа. Овај редитељ добро зна колика је моћ филма, а ангажовањем светских глумачких звезда обезбеђује да његова прича буде и те како запажена.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Иван Карл, градски секретар за културу Београда, Игор Станковић, директор "Комбанк" дворане, и путем скајпа глумац Гордан Кичић приближили су нам тренутну филмску сцену.

Филм носи наслов Жетва, снимаће се на овим просторима и требало би светској публици да прикаже шта се то стварно дешавало пре две деценије у Албанији. Колика је моћ филма и шта би то филм требало да покаже?

„Филм не може да промени свет, али може да покрене нека питања поново. Ја сам био у комисији Филмског центра Србије која је подржала филм Жетва. Добро је да странац ради тај филм који ће допрети до шире публике, са високим продукционим вредностима. Ако ова прича филмски буде испричана на начин на који треба, онда ће филм одрадити једну велику мисију и отворити то питање код обичног света", истакао је Иван Карл градски секретар за културу Београда.

„За велику похвалу је активност ФЦС, јер у том неком вакуму од око 15-ак година сведоци смо да нису настајала национално темом инспирисана филмска дела. У последње време приче о страдањима се причају, и сведоци смо филмова Дара из Јасеновца, Енклава, Мрак, Кошаре", рекао је Игор Станковић, директор „Комбанк" дворане.

„Што се тиче филма Жетва, ако он буде имао добру интернационалну поделу и буде испричан на репертоарски начин, онда ће се публика индентификовати са ликовим, важно је да имате ликове за које ћете се везати. На основу тога почећете да размишљате, а када страна публика буде гледала тај филм, можда ће застати и запитати се после пројекције филма. Тада ће почети да се баве темом", рекао је Иван Карл.

„Историјске чињенице су на нашој страни које треба да буду приказане и да буду показане ширем аудиторијуму", рекао је Игор Станковић.

„Ако постоји потреба и државе и уметника, битно је да се те теме испричају. Филм има велику снагу. Али она мора да долази из личних мотива и лично испричаних прича, то је једини начин како ће филм да дотакне шири аудиторијум. Ако је сценарио добар, ако је добар филм, није важно коју поруку шаље, битно је да је тачан, прецизан и истинит од стране оних који га праве", истакао је глумац Гордан Кичић.

Такође додаје да не можемо без филмова, јер су они саставни део нашег живота, а не бих волео да се начин дистрибуције промени, не бих волео, али видећемо шта је испред нас", закључио је глумац Гордан Кичић.

уторак, 15. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи