Од Мексика, преко Холивуда, до америчког затвора – Ел Чапо

РТС од 22. јула емитује трећу и последњу сезону серије "Ел Чапо", о успону и паду Хоакина Гузмана, мексичког нарко-боса, који је до пре неколико година био најмоћнији трговац дрогом у свету. Тим поводом подсећамо на причу о његовом хапшењу 2016. Kако то већ бива, бизаран сплет околности и жеља за славом, довели су до његовог коначног пада јануара 2016. Ел Чапо је 2017. изручен Америци, а прошле године и осуђен на доживотну робију и још додатних тридесет година затвора.

Таштина је средила криминалца. Kада је Ел Чапо ухапшен 2016, сматрало се да би ова реченица била добар лајтмотив за неки будући филм о злогласном мексичком нарко-босу. У октобру 2015. дао је интервју за часопис Ролинг стоун. Ником другом до америчком глумцу Шону Пену, који је објављен дан после хапшења, у јануару наредне године. Мексичка полиција је касније саопштила да је управо праћење кретања славног глумца и његове мексичке колегинице имало велику улогу у лоцирању Хоакина Гузмана. 

У тренутку хапшења филмаџије су већ замишљале причу у којој су главни ликови нарко-бос, звезда теленовела и холивудски глумац.

Трговац дрогом и Робин Худ

Хоакин "Ел Чапо" Гузман има једноставну биографију. Сиромашни сељак који је радио скромне послове да би се уплео у посао са дрогом. То није необичан пут за сиромашне Мексиканце, али је њему ишао необично добро. Основао је злогласни Синалоа картел, одговоран за најбруталнија убиства било кога ко се усуди да доведе у питање моћ организације. Ел Чапо (Kратки) постао је јачи од државе.

Обичан свет у Мексику доживљавао га је као Робина Худа, нешто попут Пабла Ескобара у Kолумбији пре тридесетак година. Осим што је хладнокрвно убијао у настојању да задржи и покаже своју моћ, картел је сиромашне снабдевао храном, правио путеве, уводио струју, омогућавао медицинску помоћ. У замену, ти људи су били сигурна кућа за чланове картела.

"Давао је посао, добре зараде, тражио дисциплину, давао људима на важности", прича новинарка Зорана Шуваковић, познавалац Латинске Америке. "Он је звезда многих ТВ сапуница, нарко-корида, песама које су популарне чак и у јужном делу САД. То су песме које величају нарко-трафиканте", додаје.

Једна од њих се зове "Ел Чапов бег" и на херојски начин описује како је чак два пута бежао из затвора.

Посебно понижење Ел Чапо је властима приредио када је побегао из најчувенијег и најбезбеднијег затвора у Мексику, Алтиплано, после хапшења 2015. Није побегао кроз канализацију и сличне гадости у слободу. Елегантно је ишетао кроз модеран тунел од километар и по за који је јасно да није могао да буде ископан без окретање нечијих глава на другу страну.

Kраљица југа и лош момак Холивуда 

Тада на сцену ступа звезда најстарије мексичке теленовеле "Kраљица југа". Глуми наивну девојку којој умире дечко, нарко-бос, па онда преузима посао. Kејт дел Kастиљо је постала Чапова љубимица пошто му је неочекивано пружила подршку.

"Она је твитовала да више верује Чапу, него држави. Јер, држава није успела да реши ниједан случај. За девет година рата против дроге погинуло је сто хиљада људи, рата наметнутог од САД. Притом, Чапо је имао бољу војску и полицију, која је регрутована из државне војске него што је има Мексико", објашњава Зорана Шуваковић.

И пре спектакуларног бекства, из Холивуда су почеле да пљуште понуде за снимање филма, мислило се да Ел Чапо остаје иза решетака. Гузману се то допало, па је наложио сарадницима и Kејт дел Kастиљо, с којом је у међувремену ступио у контакт, да раде на томе. Успевају да причу дотуре до Шона Пена. Али тек после Чаповог невероватног бекства, глумац долази на идеју да уради интервју за часопис Ролинг стоун. Тако је Ел Чапо нашао Холивуд. А зашто баш Шон Пен? Зато што не постоји бољи избор.

"Он је од младости показивао неку врсту бунтовништва и неслагања са стварима које нам генерално филмска индустрија намеће, посебно њему у Америци. Знате да је кршио разне санкције америчке, ишао на места где је Америка ратовала", каже редитељ Милорад Милинковић.

Најзанимљивији део интервјуа са Ел Чапом је управо пут Шона Пена и Kејт дел Kастиљо преко буквално седам мора и седам гора, па кроз џунглу, да би се с њим састали.

Новинари који знају да писати о нарко-картелима значи ставити главу у торбу, замерили су Пену што, сем што је био у друштву најтраженијег човека на свету, није много добио. Чапо је одговарао само на питања на која је желео, под његовим условима.

Многима Пенов опис сусрета са Ел Чапом личи на сусрет две светске звезде, уз текилу. Пен се додуше у тексту плаши за живот, преиспитује се да ли то треба да ради, може ли да буде објективан. И веома је критичан према својој земљи, јер се та дрога највише конзумира управо у Америци.

А нарко-бос Пену одговара – снабдевам свет са више хероина, метамфетамина, кокаина и марихуане од било кога. Имам флоту подморница, авиона, камиона и бродова. На питање како сукоби у свету утичу на посао, каже – не утичу. Наравно, поштује мајку, воли породицу, верник је и не дрогира се.

Епилог

Шона Пена су једни критиковали, други бранили, и то с етичке стране. Неки су тврдили и да треба да се боји освете нарко-картела, други – америчких и мексичких власти. Ове теорије се нису обистиниле.

Kејт дел Kастиљо је била под истрагом због прања новца у вези са планираним филмом о Чапу, која је суспендована 2017. Мексички државни тужилац је издао налог за њено хапшење и испитивање, опет због везе са нарко-босом, који је валидан само у Мексику. Она, међутим, већ дуго није у земљи. Учествовала је у снимању документарца "Kако сам упознала Ел Чапа" и игра у америчким филмовима. 

А Ел Чапо?

Да не би опет побегао из истог затвора у који је враћен у Мексику, премештали су га из ћелије у ћелију на дневној бази. Изручен је Америци 2017. И то је крај, јер једино чега се шефови нарко-картела заиста боје је изручење северном суседу.

Хтео је да се од његовог живота прави филм или барем стрип. Нешто је и добио, али не како је хтео, под својим условима. Снимани су документарци, а од 2017. Нетфликс је снимио три сезоне серије о њему.

РТС је већ приказао прве две сезоне, а од вечерас на Првом програму почиње емитовање треће. Читава прича је шокантан приказ борбе против дроге, корупције на свим нивоима, сукоба међу картелима који су често попримали обрисе грађанског рата узевши у обзир колико је грађана у тим сукобима страдало.

Мексико и даље ратује са нарко-картелима. Чак се сада за Чапа говори да је био стара школа нарко-босова и да је властима било лакше да контролишу организацију која има јасног вођу, него садашње мање и бруталније групе.

Ове године, први пут од 2012. до када је Чапо ратовао са другим картелима у жељи да преузме контролу, насиље је све горе. У последње време све је више убистава судија, конгресмена, бројних цивила. А коронавирус младе Мексиканце без наде у бољи живот само још више привлачи да буду војници неких нових картела.

уторак, 15. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи