Читај ми!

Филм о Кораћу сутра пред Београђанима

Прича о легендарном кошаркашу Радивоју Кораћу, у форми играно-документарног филма „Жућко - прича о Радивоју Кораћу“, премијерно ће бити приказан сутра у Центру „Сава“. У остварењу редитеља Гордана Матића играју: Владимир Алексић, Тихомир Станић, Тамара Крцуновић, Катарина Радивојевић, Воја Брајовић и други.

Играно-документарни филм Жућко - прича о Радивоју Кораћу, који ће 16. фебруара бити премијерно приказан у Центру „Сава", представља истиниту и топлу причу о легендарном кошаркашу, али и о бившој Југославији педесетих и шездесетих година 20. века.

Остварење је снимљено под покровитељством председника Републике Србије Бориса Тадића, који ће, како је Танјугу речено у кабинету председника, присуствовати београдској премијери.

Остварење је до сада са успехом приказано на Европском првенству у кошарци у Литванији, као и на Фестивалу спортског филма у Палерму где је добио две награде, а освојио је симпатије публике и на недавној специјалној пројекцији у Дому омладине.

Биографски филм о Кораћу, спортској звезди и харизматичном младом човеку, који је погинуо 1969. године у саобраћајној несрећи, снимио је по свом сценарију редитељ Гордан Матић.

Редитељ истиче да је Кораћ био један од људи који су позитивно утицали на своју околину и друштво, а помало је заборављен, мада је ФИБА у његову част покренула европско такмчење „Куп Радивоја Кораћа".

Долазак на премијеру потврдиле су многе личности из спортског, културног и јавног живота, међу којима: Бора Станковић, Ранко Жеравица, Владимир Цветковић, Немања Ђурић из Србије, Иво Данеу и Борис Кристанчић из Словеније, Јосип Ђерђа и Никола Плећаш из Хрватске, који су и саговорници у филму.

У документарни део уврштено је 16 од 123 интервјуа снимљена током припрема. Наратори су славни кошаркаши Александар-Саша Ђорђевић и Миленко Тепић, а саговорници, уз поменуте, и познате иностране личности из света кошарке – Франческо Варото, Ђузепе Стефанели, Педро Ферандиз.

Из Југословенске кинотеке потиче занимљив архивски материјал, а око половине снимака који су уврштени у остварење сада се први пут појављују пред широм публиком. У играном делу главни лик тумачи глумац Владимир Алексић, који је добио комплименте од оних који су већ видели филм, а познавали су Кораћа.

Реконструисани су важни детаљи из Кораћевог живота, почев од ратног збега у Лици када је био мали дечак, преко првих кошаркашких корака педесетих година, до сусрета са Титом и Андрићем, али и дружења са пријатељима. Студирао је електротехнику, волео позориште, а нарочито музику и са утакмица у иностранству у Београд доносио прве рокенрол плоче.

У глумачкој екипи филма су и Тихомир Станић, Тамара Крцуновић, Катарина Радивојевић, Воја Брајовић и други.

Директор фотографије је Душан Ивановић, а продуцент Марко Паљић. Филм је снимљен у продукцији компанија „Рекреативно" и „Гаргантуа", у копродукцији са „Аркадена" студијом из Словеније.

Подршку су дали Секретаријат за културу Београда, Министарство културе, Министарство омладине и спорта, Филмски центар Србије, Међународни олимпијски комитет, Олимпијски комитет Србије, Кошаркашки савез Србије, Кошаркашки савез Београда, ОКК Београд, градови Крагујевац, Сомбор и Љубљана, те београдске општине Стари град и Врачар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи