Читај ми!

Нигеријски песник Нији Осундаре отвара нови циклус Поезије уживо

У Коларчевоз задужбини почиње нова сезона програма „Поезија уживо“ уз директан пренос на таласима Радио Београда 2. Сезону отвара Ниjи Осундре, један од најпознатијих песника и интелектуалаца Африке.

Писац Ниjи Осундаре је аутор преко 30 књига, највише песничких, за које је добио угледне и престижне награде и у Африци, и у свету, којима придружује и међународно признање „Златни кључ“ Смедеревске песничке јесени. Осундаре је и почесни доктор више светских универзитета, а о његовом угледу сведучи и чињеница да један песнички фестивал носи његово име од 2015. године.

„Поезија је увек била важан део мог живота, креативног, политичког и социјалног. На почетку моје каријере као писца, седамдесетих, одлучио сам да ће моја поезија бити једностана, али деликатна, приступачна и морално оријентисана без лицемерија пропаганде. То је поезија која улази у срца људи и тако их осваја. Ја сам из Нигерије, код нас се све ради уз музику, а музика и поезија су веома повезане. Поезија је велики дар којим је дат и срећан сам због тога што могу да пишем и уживам у томе“, каже Осундаре.

Циклус Поезија уживо у коме песници читају своју поезију у малој сали Коларчеве задужбине скоро сат времена је јединствен догађај код нас.
Вечери на којима су своју поезију говорили наши најпознатији песници, попут Матије Бећковића, Љубомира Симовића, Милене Марковић, али и песници млађих генерација, биле су веома посећене. Радио Београд 2 који организује ове вечери очекује да ће интересовање и у овој сезони бити подједнако велико. На песничким вечерима ће наступити Злата Коцић и Мирослав Максимовић у овој години, а у народној Дејан Алексић, Драгана Младеновић, Даница Вукићевић, Саша Радојчић, Драган Бошковић и песник из Хрватске, Марко Погачар.

Једном месечно у Коларчевој задужбини од 19 часова, као и на таласима Радио Београду 2 у директном преносу љубитељи поезије могу да уживају и подрже поезију и овај програм.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи